Een nieuwe studentenpartij met Mitchell Wiegand Bruss: “Wij geven ook ontzettend veel om de stad”

Een nieuwe studentenpartij met Mitchell Wiegand Bruss: “Wij geven ook ontzettend veel om de stad”

Sinds 20 januari 2021 heeft Leiden er een nieuwe politieke partij bij: Studenten Voor Leiden. Door studenten opgericht en en nu ook druk bezig is een programma op te stellen waarmee ze de hele stad willen bereiken. Mitchell Wiegand Bruss, de voorzitter van de partij, vertelt mij over het ontstaan en waar ze heen willen.

“In  2019 kwam het verkameringsbeleid van de gemeente en toen zag ik dat er enorm veel onvrede was bij studenten over de gemeente en hoe ze omgaan met studenten op bijvoorbeeld woningbeleid. Het zaadje was geplant. In de maanden erna was het vooral veel rondvragen onder jongeren, studenten en starters of er wel behoefte was aan zo’n partij en toen we echt vele positieve reacties kregen, zijn we in de zomer bij elkaar gekomen om er werkelijke plannen van te maken. Nu, eind januari hebben we dan een officiële partij in elkaar gezet.”

“Het ontstaan kwam niet uit een persoonlijk gekoesterde wens om de politiek in te gaan, meer was eerder een noodzakelijk middel om verandering teweeg te brengen. De groep van 16 tot 30 jaar willen wij vertegenwoordigen, sinds ze stelselmatig onderbelicht worden in de gemeenteraad. We hebben het hier over jongeren die hier geboren en getogen zijn, studenten van het mbo, hbo of wo, maar ook starters; voor wie een woning zoeken in Leiden na hun studie onwijs moeilijk is.”

“We hebben nu ook nog vijf andere brede standpunten, zodat wij geen one-issue-partij worden. Het gaat niet alleen om het verkameringsbeleid of de woningkwestie,  we willen met deze partij proberen student en stad te verbinden, in plaats van tegen elkaar uit te spelen. Stel, we zouden een referendum creëren in 2019 met het verkameringsbeleid, dan zouden bewoners veel meer denken: Oh, die studenten moeten weer eens wat. Ik wil echt dat stigma verbreken dat studenten alleen maar op de bank hangen en zuipen. Wij geven ook ontzettend veel om de stad. Dus dit jaar gaan we naam proberen te maken en gaan we campagne voeren. Hoe en wat weten we nog niet precies, maar we hebben ruim de tijd.”

“Als student heb je het natuurlijk onwijs druk. Zelf studeer ik Geschiedenis en begin ik in september met een scriptie schrijven. Maar zoals ik al zei: er is noodzaak en behoefte, dus ik ben bereid mij volledig in te zetten voor deze partij en het een succes te maken. Juist nu zoeken jongeren aansluiting en verbinding bij de gemeentepolitiek en die vinden ze hier niet. Ik heb er vertrouwen in dat het wel goed komt met mijn drukke schema en dat het de tijd en moeite méér dan waard is.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *