Kinderboekenweek op de basisschool in Waddinxveen

Kinderboekenweek op de basisschool in Waddinxveen

De KWA, 2020 Evi Rohmensen

De Kinderboekenweek staat weer voor de deur. Volgende week organiseren verschillende scholen activiteiten om het lezen centraal te zetten. Zo ook de Koning Willem Alexander school in Waddinxveen. Dit jaar is de Kinderboekenweek van 30 september tot 11 oktober.  

Marjolein Terschuur (38) organiseerde de week op ‘de KWA’. Terschuur is lerares groep 4 en taalleer coördinator. Ze vindt lezen heel belangrijk en wil kinderen ook zoveel mogelijk stimuleren om te lezen. Thuis gebeurt dat volgens haar veel te weinig omdat ouders het te druk hebben. Ook zijn volgens Terschuur de kinderen snel op boeken uitgekeken. ‘’Als een bladzijde niet interessant genoeg is, leggen ze het boek weg, terwijl je ook kunt denken: lees je boek iets verder en ontdek eens waar het verhaal over gaat.’’ Om leerlingen dus enthousiast te maken om te lezen zijn er verschillende activiteiten op het KWA. 

De week begint met het verhaal van de steen en de tijd. Een verhaal dat gaat over een steen die in allerlei tijden leeft. Groep 7 en 8 voeren een toneelstuk op voor alle lagere klassen over dit verhaal. Volgens Terschuur gaan scholen al snel knutselen in een Kinderboekenweek als ze een thema zoals tijdreizen hebben. Dat is niet de bedoeling, ‘’Die vergeten de essentie van de week en dat is het lezen van de boeken’’.  

De leerkrachten hebben allemaal een programma gekregen waar bijvoorbeeld drie keer een leesbevorderende opdracht in een dag moet plaatsvinden. Een voorbeeld van zo’n activiteit is een boekencarrousel, dan heb je een boek vijf minuten en daarna geef je hem door aan de volgende. Zo kan je ontdekken wat voor boeken je leuk vindt en graag wilt lezen. 

Vorig jaar is er verschil gemerkt bij de kinderen na de Kinderboekenweek. ‘’Er zijn kinderen die door zo’n carrousel verschillende boeken ontdekken en dan denken: ‘oh ik wist niet dat we dat boek hadden, die ga ik ook lezen.’ Er wordt net wat meer aandacht aan besteed aan het lezen tijdens de week”. Iets wat volgens Terschuur erg nodig is. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *