Nieuwe opstartsubsidie voor aardgasvrij wonen

Nieuwe opstartsubsidie voor aardgasvrij wonen

Achter de Kerk in Gouda (Foto: Lars Molenaar)

Gemeente Gouda heeft besloten om inwoners die samen met hun buren hun huizen aardgasvrij willen maken, in aanmerking komen om een opstartsubsidie van maximaal vijfduizend euro te krijgen.  
 
Gemeente Gouda is met een plan gekomen mensen te stimuleren om steeds duurzamer te gaan wonen. De gemeente wil in 2040 namelijk aardgasvrij en CO2 neutraal zijn. Met dit plan hoopt de gemeente op meer aanmeldingen, dan wanneer het zonder opstartsubsidie zou zijn.  
 
Mensen die dit willen, kunnen de subsidie alleen aanvragen namens een stichting, vereniging of coöperatie. De gemeente heeft ook de regel opgesteld, dat er minimaal vijf initiatiefnemers naar voren moeten komen en dat de straat of buurt minimaal twintig woningen heeft.  
 
Samantha van Galen, een inwoner uit Gouda die duurzaamheid belangrijk vindt, is blij dat de gemeente met dit plan is gekomen. ‘’Weet je wat het is, met alle dingen die er worden gezegd over het klimaat en over duurzaamheid, ga je er zelf ook over nadenken. Moet ik ook aardgasvrij gaan wonen? Moet ik misschien voor zonnepanelen gaan? Het zijn allerlei zaken die dan door je hoofd spoken.’’ Zelf heeft Van Galen er niet voor gekozen om zich aan te melden voor dit plan van de gemeente. ‘’Ik zou het graag willen, maar de buurt waar ik woon, voldoet niet aan de eisen van de gemeente. Die subsidie ga ik helaas niet ontvangen.’’ Van Galen baalt er dus van dat de gemeente deze eisen heeft. Ze denkt wel na over zonnepanelen, zodat ze alsnog duurzamer kan wonen dan voorheen.  
 
Het aanmelden is nog mogelijk tot en met 1 oktober 2020. Inwoners die zich hebben aangemeld krijgen uiterlijk 1 november een bericht of ze in aanmerking komen voor de subsidie. Mocht dit plan voldoende belangstelling krijgen, is de volgende aanvraag in het voorjaar van 2021.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *