Zwerfafvalchallenge een groot succes

Zwerfafvalchallenge een groot succes

Ook in bushokjes wordt reclame gemaakt tegen plastic en zwerfafval. (bron: Brett den Heijer)

Afgelopen zaterdag was het World Clean Up Day. De dag waarop wereldwijd mensen met elkaar aan de slag gaan om zwerfafval op te ruimen. Ook in Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Zwerfafvalchallenge dan normaal gesproken een groot evenement. Maar door corona ging het iets anders dan voorgaande jaren. 

 

Waar de World Cleanup Day maar één dag per jaar dit doet, probeert de Zwerfafvalchallenge het hele jaar door inwoners te stimuleren zwerfafval op te ruimen, maar vooral te voorkomen. De organisatie is in 2018 opgericht door middel van een burgerinitiatief. Elk jaar is het een groot evenement waarbij inwoners van de gemeente Bodegraven zelf zwerfafval opruimen. Maar dat evenement zat er dit jaar niet in. De organisatie besloot bewust om geen grote groepen bij elkaar te brengen. De kans dat het virus overgedragen wordt door het oprapen van zwerfafval is uitermate klein, toch zie je dat mensen daar huiverig voor zijn, aldus AnneMarie Visser, een van de initiatiefnemers van het eerst uur. Inwoners mochten natuurlijk wel zelf het initiatief nemen om gewoon op straat afval in te verzamelen.  

 

Bij het organiseren van alle acties zit de Zwerfafvalchallenge samen aan tafel met de gemeente, maar bijvoorbeeld ook met een organisatie zoals het vakantiepark Landal de Reeuwijkse Plassen en andere sponsoren. Visser: “Wij als organisatie willen niet ons handje ophouden bij de gemeente, maar het liefst budgetneutraal met elkaar iets opzetten. Bovendien zijn de inwoners eigenlijk onze grote sponsors. Zij zijn uiteindelijk diegene die in hun vrije aan de slag gaan het zwerfafval op te ruimen.’’ 

 

De organisatie wil meer gaan inzetten op het stimuleren van opruimen van zwerfafvalInwoners tot nadenken aanzetten. ‘’Als we allemaal afval op straat blijven gooien, moet de gemeente het zelf opruimen en dat kost ieder jaar extra belasting voor de burger. Het is dus makkelijk te voorkomen!’’volgens AnneMarie Visser. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *