Blijvende zorgen over gevaarlijke fietsrotonde in Leiden

Blijvende zorgen over gevaarlijke fietsrotonde in Leiden

Buurtbewoners blijven klagen over gevaarlijke situaties op de nieuw fietsrotonde op het kruispunt Herenstraat-Koninginnelaanin in Leiden, ook al zijn er nog geen meldingen bij Veilig Verkeer Nederland binnengekomen. De rotonde, die halverwege juni werd geopend, heeft al diverse ongelukken veroorzaakt.

In de gemeente Leiden is voor het eerst een moderne fietsrotonde gemaakt. Nu blijkt na een aantal weken dat de rotonde niet erg succesvol is en er diverse ongelukken zijn geweest. Er zijn al diverse klachten gekomen van omwonenden, meldde Omroep West al. De buurtbewoners vinden dat de verkeerssituatie onduidelijk is en vooral in het onderwerp voorrang geven, het is namelijk een voorrangsrotonde voor fietsers. 

Leiden is niet de eerste stad waarin een fietsrotonde is gemaakt, Gemeente Groningen en Gemeente Zwolle gingen Leiden al voor. De rotonde, gelegen op het kruispunt Herenstraat-Koninginnelaan, heeft nog geen klachten gehad op het landelijke meldpunt voor verkeersveiligheid. Op de site van Veilig Verkeer Nederland zijn geen meldingen te zien. De lokale partijen van Leiden, (VVD en PvdA) willen dat er aanvullende maatregelen komen op de rotonde. De maatregelen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld extra borden en markeringen op de weg. Ook zou het handig kunnen zijn om verkeersdrempels te plaatsen waardoor het verkeer minder hard rijdt. De Gemeente Leiden liet in een reactie aan Omroep West weten de situatie in de gaten te houden. Veilig Verkeer Nederland doet daarom een oproep om verkeersonveilige situaties te melden op haar site. De wegbeheerder van Leiden heeft toegang tot het meldpunt en kan zodoende zien hoe weggebruikers de door gemeente aangelegde voorzieningen ervaren, aldus de woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. 

Over de auteur

2 Comments

 1. Avatar

  Over welke rotonde gaat dit precies?

  Antwoord
  • Avatar

   De rotonde, gelegen op het kruispunt Herenstraat-Koninginnelaan

   Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *