VEEL KRITIEK OP INRICHTINGSVOORSTEL ROOMBURGERPARK  

VEEL KRITIEK OP INRICHTINGSVOORSTEL ROOMBURGERPARK  

Buurtbewoners en experts maken zich zorgen om de nieuwe plannen voor het Roomburgerpark, bleek tijdens de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving in LeidenVandaar de 23 sprekers die zich hadden gemeld. Er waren grote zorgen over de veiligheid, financiën en de natuur. Afgelopen dinsdag had de commissie als doel het vaststellen van een inrichtingsvoorstel voor Roomburgerpark. 

In het huidige plan voor het Roomburgerpark komt er het gewenste vierde park voor Hockeyclub Roomburg. Hierdoor gaat er een groot stuk groen verloren in het park. Om het groen te compenseren wordt de omgeving van het park vergroend. Ook gaat de 55 jaar oude riolering in de Professorenwijk-Oost vervangen worden. De straten en stoepen worden ook vervangen en de omgeving gaat biodivers vergroend worden. Dit gaat ten koste van parkeerplaatsen. De gemeente heeft hier acht miljoen euro voor uitgetrokken.  

Zo maakt heer Katervoorzitter van kinderdagverblijf ‘t Kasteel, zich zorgen om het feit dat er geen hek om de speeltuin komt. Dit is in conflict met de veiligheidsvoorschriften van het kinderdagverblijf.  Er zijn ook grote zorgen over de gevolgen voor de groene omgeving door de aanleg van het Roomburgerpark. Bioloog Rinny Kooi reageerde geschokt op het plan. Ze stelt dat biodiversiteit meer is dan even een boompje planten. Wat overblijft is een compleet vernielde natuur aangezien bomen en planten minimaal twintig jaar nodig hebben om te herstellen. Ze pleitte voor het niet verder aantasten van het Roomburgerpark. Fractievoorzitter Martijn Otten van de PvdA dankte Kooi en sloot zich daar volledig bij aan.  

Helias Udo dHaes, hoogleraar milieukunde, kwam met een voorstel om wedstrijden beter te gaan spreiden op zaterdagen en zondagen zodat een vierde veld mogelijk niet nodig is. Hij maakt zich ook flink zorgen om de financiële kosten, zeker in tijden zoals deze.  

 

Directeur van de Lorentzschool John van Bezouw is wel blij met de plannen. Deze bieden voor zijn leerlingen een open park met ruimte voor natuur, sport en recreatie. Ook zorgt het inrichtingsvoorstel voor een veilige verkeersomgeving, zo vertelde hij.  

 

Op 15 oktober 2020 wordt het nieuwe raadsvoorstel inhoudelijk besproken door de commissie Onderwijs en Samenleving tijdens een vergadering. Dan is er geen gelegenheid om te spreken.  

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *