Het Nieuwe Beleg van Leiden

Het Nieuwe Beleg van Leiden

Otto van Veen: Het Uitgehongerde Volk na de Opheffing van het Beleg van Leiden, 1574. Rijksmuseum, Amsterdam.

Leiden ligt sinds tijden weer onder vuur van een indringer. Gelukkig hadden we deze keer de hutspot van te voren ingeslagen, maar onze jaarlijkse traditie liep in de soep. Enkelen van ons besloten om richting Den Haag te trekken, maar de meerderheid van ons bleef netjes thuis. Een geslaagde avond, tot op zekere hoogte natuurlijk, maar wat vond de gemeente er zelf van? Ik ging op onderzoek uit. 

Een woordvoerder van de Leidse gemeente stond mij per telefoon te woord. Hij kon aan mij mededelen dat de gemeente zeer tevreden was over de resultaten. Men hield zich aan de regels en om de klap te verzachten werden er online activiteiten georganiseerd, zodat wij de geuzen toch nog konden eren dit jaar. Zo werd de welbekende Taptoe via het internet uitgezonden en ook een digitaal Minikoraal bracht ons dit jaar onze benodigde dosis Drie Oktober.

Op de vraag of ze bij de gemeente bang waren voor een zekere onvrede onder het volk werd geruststellend gereageerd. Ondanks een kleine oprisping, een week eerder, van een paar boze burgers in de vorm van ‘Vrijheid voor Altijd’, was het voor de rest vredig. Hij verzekerde mij dat het op tijd aankondigen en uitleggen van de maatregelen ervoor heeft gezorgd dat het overgrote deel van de inwoners er vrede mee had. Een enkeling zou nog demonstratief op sociale media gepost hebben over de Haagse kermis, maar van de grote ‘Leidse kolonisatie’ was uiteindelijk geen sprake. Gelukkig maar, anders zouden we uiteindelijk geen haar beter zijn dan de Spanjolen en hun capriolen.

Wij sleutelstedelingen zullen ook ditmaal weer de aanval weerstaan en er geharder uitkomen. Door de afwezigheid van ons jaarlijkse feest zien we in hoeveel wij deze uitspattingen van gemeenschap missen. De volgende Drie Oktober zal ongetwijfeld een knalfuif gaan worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *