Een lori babyboom in Avifauna

Een lori babyboom in Avifauna

Foto: Regenbooglori

De lori’s van het vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn hebben niet stilgezeten afgelopen zomer. De Australische Lori Landing is drukker dan ooit. Er zijn maar liefst vijftig lori’s geboren. Een ware babyboom dus.

De Australische Lori Landing is misschien wel een van de populairste attracties van het vogelpark. De vogels vliegen vrij rond en vinden hun dagelijkse bezoek maar al te gezellig. Bij de ingang is het mogelijk bakjes nectar te kopen om die vervolgens aan de vogels te geven. De lori’s vinden dit heerlijk en voor je het weet, zitten er tien vogels tegelijk op je arm. Even schrikken, maar wel een hele leuke ervaring.

Dat dit jaar zoveel lori’s zijn geboren, is erg bijzonder. “Het is niet iedere dierentuin gegeven om elk jaar een uitstekend broedseizoen te draaien en ook hier in Avifauna is het niet ieder jaar even succesvol geweest”, vertelt Joost Lammers, curator van Vogelpark Avifauna. “Daar zijn soms oorzaken voor aan te wijzen, maar soms is het ook voor de dierverzorgers niet duidelijk waarom het ene jaar het andere niet is”, zo legt hij uit.

Veel baby lori’s vertrekken binnenkort naar hun nieuwe huis in Frankrijk. Elk jaar worden er een aantal van de jongen overgeplaatst naar andere dierentuinen die, net als Avifauna, lid zijn van de Europese vereniging van dierentuinen (EAZA). Dit heeft meerdere redenen. Lammers: “Wij hebben voor de Lori Landing in Avifauna een maximumcapaciteit bepaald waar we eigenlijk niet boven willen komen. Het verblijf is enorm groot maar toch willen we niet boven de 120 Lori’s uitkomen. Dit heeft onder andere een veterinaire reden, een te grote kolonie geeft meer kans op infectieziekten. Daarnaast zou een te grote kolonie ook te veel druk geven op de vegetatie in het verblijf”.

Het is dus een hartstikke goed seizoen geweest voor het vogelpark. De kolonie in de Lori Landing is flink uitgebreid. Dat biedt ook kansen voor andere dierentuinen in Europa. De baby lori’s zullen dus letterlijk en figuurlijk hun vleugels uitslaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *