‘We hebben Antwerpen gekoloniseerd’

‘We hebben Antwerpen gekoloniseerd’

Antwerpen – Kerstvakantie en een lockdown in ons nederige landje. Deze combinatie schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Dat Nederlanders niet creatief en probleemoplossend denken kan je niet zeggen, want aan deze sluiting van het land wist het merendeel van de bevolking te ontsnappen.

‘Station Antwerpen Centraal’ klinkt het met een schel geluid door de speakers die net een tandje te hard staan. De oude, ietwat gammele NS- trein komt met een schokkende beweging tot stilstand en de deuren openen zich. Menigten krioelen door elkaar. Het ziet zodanig zwart van de mensen dat je een overzicht van het perron en de stationshal wel kan vergeten. Corona lijkt verleden tijd, staande in zo’n mierenhoop. Wat opvalt is dat in deze waterval van mensen die het station uit komen lopen, je meer ‘ah leuk dit’, ‘gezellig’ en ‘eindelijk weer uiteten’ hoort dan het welbekende Vlaamse ‘amai’ of ‘allee/ allez’.

Omdat de drukte zo toenam op de stations, plaatste de NS afgelopen weken medewerkers op perrons om de mensenmassa’s onder controle te houden. Vooral in de ochtenden konden velen niet meer in de trein omdat het te vol zat. Het is dan volgens de NS ook onmogelijk om de vereiste anderhalve meter afstand te houden.

‘Gekoloniseerd’

Terwijl de straten van het Antwerpse centrum met het uur drukker en de restaurantjes voller worden, loopt Nederland langzaam leeg. ‘Je hebt eigenlijk niet door dat je in een ander land bent. Er lopen altijd Nederlanders naast je en op het terras hoor je ook alleen maar Nederlands’ vertelt de achttienjarige Femke van Luijn. Ook zij besloot spontaan samen met een vriendin een weekendje naar Antwerpen te vluchtten. ‘Ik denk dat deze situatie economisch gezien wel heel goed is voor de stad, maar of ze ook blij zijn met dat we Antwerpen praktisch hebben gekoloniseerd is nog maar de vraag’ grapt van Luijn die met een grijns op haar gezicht nog even een bevestigende blik werpt naar de overvolle winkelstraten.

Verschillende meningen onder locals

Ook de lokale bevolking lijkt er geen probleem mee te hebben dat de buren uit het noorden hun landje komen binnenrennen. Uit een artikel van de Volkskrant blijkt dat er op sociale media er volop grappen gemaakt worden over de komst van ‘de Hollanders’. Op de bekende datingapp Tinder stonden er bijvoorbeeld bij het onderschrift van verschillende jongeren dingen zoals ‘Zijn de Nederlanders nou al weg?’ of ‘Ik woon in een stad, geen pretpark.’ Toch is er begrip is voor de situatie: Belgen deden hetzelfde tijdens hun eigen lockdown.

De horecamedewerkers zijn er ook tot op zekere hoogte blij mee: ‘Het is heel fijn om veel gasten te hebben en te zien dat ze er echt van genieten om bij ons te mogen eten, maar de drukte stijgt soms wel naar m’n hoofd’ ratelt serveerster Aimée Westerhof  terwijl ze snel de vieze borden van tafel haalt en er schone menukaarten voor in de plaats legt. Ze excuseert zichzelf vriendelijk en veegt al weglopend nog even het zweet van haar voorhoofd.

Voor een goed plekje om te dineren is het eigenlijk noodzaak om een dag van tevoren te reserveren. Ook bij andere restaurants is het druk: op verschillende deuren van eettentjes hangt een A4’tje dat met een klein stukje tape vastzit. ‘Wij zitten VOL’.

De gouverneur van Antwerpen Cathy Berx is minder blij met de drukte. In een artikel van het NRC wordt vermeld dat hij Nederlanders oproept niet naar België te komen voor shopsessies of horecabezoek. Ze wil voorkomen dat ze daar de deuren moeten sluiten omdat ze zich in Nederland niet houden aan eigen maatregelen. ‘Respecteer de regels in je eigen land en zak niet af naar hier’ aldus mevrouw Berx in het NRC.

Vanwege de coronalockdown is dit artikel niet in Utrecht Zuid gemaakt, maar in de woonomgeving van de student zelf of een locatie waar de student zich op dat moment bevond.

Over de auteur

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.