Omikron veroorzaakt recordaantal besmettingen, 200 duizend mensen gaan POSITIEF het nieuwe jaar in

Omikron veroorzaakt recordaantal besmettingen, 200 duizend mensen gaan POSITIEF het nieuwe jaar in

Credits: Paula Goossens

UTRECHT- De felle zonnestralen schijnen in de woonkamer van de zusjes Goossens. Het ziet er schitterend uit, maar accentueert de enorme bende die zich de afgelopen dagen heeft verzameld. Stapels met vaat op het aanrecht en volle pannen op het fornuis. De oudste zus, Carmen Goossens (20) hangt nonchalant in de zithoek met haar ongeborstelde haren. ‘Het is kwart over twee s’ middags en ik zit al aan mijn derde aflevering van ‘Love Island’, het ritme ben ik helemaal kwijt. Ik kijk er nu al naar uit om te gaan slapen. Nog vijf dagen in quarantaine en dan ben ik eindelijk bevrijd uit deze hel.’ Terwijl ze dit zegt kijkt ze somber naar buiten, haar ogen dwalen omhoog naar de heldere blauwe lucht.

Recordaantal besmettingen

Het RIVM meldde afgelopen week dat er 201.536 nieuwe besmettingen in Nederland waren, dat is een stijging van 77% ten opzichte van de week ervoor. Een gevolg van de nieuwe omikronvariant die zich veel sneller weet te verspreiden. De besmettingen komen vooral voor onder de leeftijdsgroep van 18-24 jaar: het aantal, de besmettingen heeft zich onder deze groep verdrievoudigd. De besmettingen van onder de leeftijdsgroepen 13-17 jaar en 25-29 jaar werden verdubbeld. Gelukkig is er weinig tot geen stijging te zien in de besmettingen bij mensen boven de 60 jaar.

Oud en nieuw

Oud en nieuw zou de boosdoener zijn van de oplopende coronabesmettingen. Op deze avond werd er door velen geen rekening gehouden met de maateregelen, feesten met tientallen mensen die geen afstand van elkaar hielden. Noa Adolfse (17): ‘Met oud en nieuw ben ik meerdere feesten afgegaan in Utrecht. De afsluiter was een feest bij een vriendin van mij, er waren denk ik honderd man. Was het het waard? Achteraf zeker niet, de volgende dag vertrok ik naar Frankrijk om te gaan skiën. Nog geen dag later hoorde ik van alle besmettingen en dus moest ik van mijn ouders een zelftest doen. Ja hoor, positief. Nog geen dag kunnen skiën en ik moest in isolatie.’ Haar stem trilt wanneer ze de laatste woorden uitspreekt.

Zussen

De twee zussen Carmen (20) en Paula (17) hebben corona hoogst waarschijnlijk in Antwerpen opgelopen, waar zij afgelopen week waren. Samen zitten ze nu in quarantaine. Gelukkig dat hun moeder bij haar vriend in Nunspeet verblijft- want dit betekent dat Carmen en Paula het huis voor hunzelf hebben en niet in isolatie op hun slaapkamer hoeven. De regel is immers – als je op je PCR-test positief test, dat je van de GGD in isolatie op je kamer moet. Huisgenoten moeten ook thuisblijven en in quarantaine. De moeder was al onderweg naar huis om haar dochters eindelijk weer te zien, maar bij het nieuws van de klachten keerde ze terug. Dagelijks houdt ze contact hoe het met de meiden gaat en via Picnic laat ze eten bezorgen. Of de meiden al gek van elkaar worden? Daar heeft Carmen het volgende op te zeggen: ‘Volgende week ga ik op mezelf wonen en daarom zie ik dit wel als kostbare tijd met mijn zusje. Wij hebben gelukkig nog geen ruzie gehad en het is eigenlijk gewoon heel erg gezellig.’

Tijdsbesteding

Het huis van Carmen en Paula is een bende.‘Opruimen is dan ook niet onze favoriete tijdbesteding en onze moeder is er helaas niet om achter ons aan te jagen’ lacht Carmen. ‘Paula zit vooral op haar kamer omdat ze het druk heeft met de studie en online lessen en ik hang hier maar wat op de bank. Ik word wel een beetje gek hoor, van het binnen zitten. Het liefst wil ik gewoon naar buiten om een frisse neus te halen, ik voel me vies en muf’, zucht Carmen. Heel veel meer valt er natuurlijk ook niet te doen, beiden tellen ze de dagen af om weer naar buiten te mogen.

Voorspellingen

De zussen mogen over drie dagen het huis weer verlaten, als zij geen klachten hebben. Politieke bronnen lieten weten dat het er rooskleurig uitziet voor Nederland en de lockdown. De Mbo’s, hogescholen en universiteiten mogen weer open, je mag vanaf zaterdag weer gaan winkelen op afspraak en naar de kapper. Ook de regels voor sporten worden minder streng; je mag weer in je eentje binnen sporten. Waren al die positieve testuitslagen toch ergens goed voor; het heeft geleid tot versoepelende maatregelen die zeker voor de jongeren goed uitpakken.

https://soundcloud.com/paula-goossens-680773038/quarantaine-met-paula/s-D9nOKrtxQzz?si=38e5025a3a444d72bf125b3f234d149f&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Paula Goossens

Paula Goossens (2004) heeft een grote interesse in mensen en luistert eerst voordat ze een mening vormt. Niet altijd is dat wat je ziet of hoort vanzelfsprekend de waarheid. Soms is het nodig om beter te kijken of te luisteren en dat is wat Paula van nature doet. Schrijven is van jongs af aan haar passie, de lezer meenemen in het verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.