Saai hè zo’n lockdown

Saai hè zo’n lockdown

Foto door: Madelief Bakker

Hoorn-Het is heel stil. Bijna geen auto’s te zien op de straat. Een paar fietsers en mensen die een rondje lopen, met en soms ook zonder hond. Buiten ruikt het naar houtkachels. Het is schemerig. Op de rand van de brug ligt een laagje ijs, het is koud. In bijna ieder huis brandt wel licht. Sinds een paar weken zit Nederland weer in een lockdown door het hoge aantal corona besmettingen. Maar wat kan je nu nog doen als Nederlander als je je verveelt?

 

We kunnen de deur niet uit

Blijf zoveel mogelijk thuis zijn nu de regels en als je dan toch de deur uit gaat, beperk jezelf dan tot een bepaald aantal mensen. Werk thuis en ontvang maximaal twee bezoekers per dag. Geen horeca, culturele locaties, sportscholen, niet- essentiële winkels, evenementen en school waar je naar toe kan.

Lekker wandelen

Op straat, met haar hond Freek, loopt Kyra Eikenhof. Zei verteld wat ze doet in deze lockdown om zich toch nog een beetje te kunnen vermaken: ‘Zoals je kunt zien wandel ik op dit moment met mijn hond. Er zijn zoveel leuke natuurgebieden, parken, bossen en stranden hier in Nederland waar je heerlijk kunt lopen of hardlopen en daarnaast is de horeca natuurlijk wel nog open voor afhaal, dus als het zonnetje lekker schijnt kan je een ijsje halen en als het wat kouder is een heerlijke warme chocolademelk met slagroom.’

Quarantaine

Maar wat als je dan echt in quarantaine zit omdat je corona hebt en niet naar buiten mag?

Je zit in je eentje op je kamer. Je bed ligt vol met kussens en dekens omdat je er al vier dagen lang in ligt, het is koud want van je moeder moet het raam open zodat je ook nog frisse lucht krijgt en de muren komen op je af. Zoek een leuke nieuwe hobby of ontdek een leuk talent waarvan je nooit wist dat je die had, zoals: punniken, breien, een boek schrijven, een nieuwe taal leren spreken of een instrument leren te spelen. Daarnaast kan je natuurlijk nog puzzelen, muziek luisteren, iets bakken, knutselen, schoonmaken, spelletjes spelen, online shoppen, een boek lezen, oude kleding verkopen, gezichtsmaskertjes opdoen, naar een podcast luisteren, bellen met vrienden en mediteren. Kortom genoeg te doen, toch?

Impact van lockdown

Psycholoog Jolanda Langedijk vertelt het volgende: ‘Ik denk dat de lockdown met name voor de jongeren veel impact heeft, jongeren bouwen namelijk hun identiteit op en komen tot volwassenheid in een sociale omgeving, door te exploreren. Dit kan nu niet of nauwelijks.’ Al zijn er wel verschillen tussen jongeren. Je hebt jongeren die lekker in hun vel zitten en veel vrienden hebben, zei blijven een relatief leuk en sociaal leven hebben ondanks de lockdown. Wel wordt het natuurlijk ‘saai’. Daarnaast heb je jongeren die niet lekker in hun vel zitten of bijvoorbeeld weinig vrienden hebben, hun hebben het steeds moeilijker met die lockdowns. Binnen deze groep zijn er jongeren die laten merken dat ze het moeilijk hebben en jongeren die zeggen dat ze de lockdown wel prima vinden maar zich intussen nog meer terugtrekken en ongemerkt gaat het steeds slechter. ‘Persoonlijk vind ik de lockdown niet heel moeilijk, ik red me wel. Ik denk dat dit voor veel van mijn generatiegenoten geld’ zegt Jolanda. Voor ouderen vindt Jolanda het schrijnend: ’Zei horen in de laatste fase van hun leven nog te kunnen genieten met hun dierbaren, de dingen die normaliter nog kunnen, zijn nu niet mogelijk.’

Vanwege de coronalockdown is deze audio niet in Utrecht Zuid opgenomen, maar in de woonomgeving van de student zelf.

Over de auteur

Madelief Bakker

Madelief Bakker is geboren op 14 mei 2003 in Hoorn. Anderen vinden haar een sociaal en lief persoon die doelgericht te werk gaat. Ze studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht en zit in haar eerste jaar. Haar interesse ligt vooral bij media en misdaad. Later zou ze graag een eigen bedrijf willen opstarten. Madelief gaat in haar vrije tijd graag leuke dingen doen met vrienden of wandelen met haar hond Flo in het park.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.