Trainingen DVSU onmogelijk gemaakt door avond lockdown

Trainingen DVSU onmogelijk gemaakt door avond lockdown

Geen avondtrainingen op het sportcomplex van DVSU uit Lunetten de komende weken. Door de aangescherpte maatregelen van het kabinet met de avond lockdown is trainen in het amateurvoetbal bijna onmogelijk, en vrezen amateurclubs voor blessures en afgelaste wedstrijden.

Het is eigenaardig stil op het sportpark van de Utrechtse club DVSU. Heel zachtjes hoor je een aantal jongetjes verderop op het achterste veld een recreatief potje voetbal spelen en ruziemaken over wie de penalty mag nemen. Alleen het geraas van de auto’s op de waterlinieweg overstemd ze.  Anders dan vorige week, wanneer ’s avonds en aan het eind van de middag het sportcomplex volliep met jongeren op weg naar hun training.

De vervroegde persconferentie van vrijdag 26 november waarin het kabinet de nieuwe avondlockdown aankondigde, is een harde klap in het gezicht van de amateursport. Door de nieuwe regels waardoor alle locaties en evenementen (behalve essentiële winkels) dichtmoeten na 17:00  uur en niet open mogen tot 05:00 uur ’s ochtends, maakt trainen voor jeugd en seniorenteams bijna onmogelijk. Dit om de kentering te forceren in de stijgende besmettingcijfers en ziekenhuisopnames van mensen met het coronavirus. ‘Scheef’ zegt Martin Giezman Hoofd voetbalzaken DVSU. ‘Waarom mag je niet op de fiets naar je club toe om een uur in de buitenlucht tegen een bal te trappen? Wat heb je daar nou precies voor gevaarlijk contact? En dan wel op zaterdag de kantine en kleedkamer in voor een wedstrijd en samen in de auto als die wedstrijd ook nog eens uit is’?

Ook in de kantine is het een stille bedoeling, waar er meestal na de training nog even gekletst wordt, een vergadering van bestuur plaatsvindt of het een voetbalwedstrijd gekeken wordt onder het genot van een biertje, is dat nu onmogelijk. ‘Dat kleedkamers of kantines dicht zouden gaan, zou nog een logische stap kunnen zijn. Dat er doordeweeks niet meer getraind mag worden eventueel met dichte kleedkamerkantine, maar bij deze maatregelen kan eigenlijk niemand met zijn hoofd bij’. Toch zeggen veel clubs nu moeite te gaan hebben om de begroting rond te krijgen nu de kantine doordeweeks niet meer open mag. ‘Het mislopen van recettes en inkomsten uit de kantine betekent een flinke aderlating’ vertelt het belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

‘Wij vinden het raar dat de sport met de term ‘niet-essentieel’ is gelabeld. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ‘essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid’ zegt de KNVB die eerder deze week bekend heeft gemaakt wedstrijden in de A-categorie te schrappen of op te schuiven en de B-categorie vrijwillig mogen doorgaan.‘Goed besluit’ vind Henk Feitsma vicevoorzitter van de BAV. ‘Het spelen van wedstrijden zonder training kan gaan leiden tot heel veel blessures bij teams en dat willen we niet’.

Voor de B-categorie is het wat anders. Deze teams spelen vaker op een lager niveau en daar is het trainen doordeweeks minder belangrijk en de kans op blessures kleiner. ‘Iedere club moet kijken waar het in de eigen situatie maatwerk kan leveren binnen de beperkingen die er zijn. Dus door de week bijvoorbeeld trainingen op alternatieve tijden  en in het weekend de toegestane tijdstippen benutten met voetbalactiviteiten. Daardoor heeft de KNVB heeft erin toegestemd dat wedstrijden in de B-categorie op vrijwillige basis door mogen gaan’. Dit beaamt ook Martin Giezman. ‘Twee weken spelen zonder trainen levert waarschijnlijk niet zoveel problemen op in de B-categorie. Na de winterstop wordt het een ander verhaal’.

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.