Amateurvoetballers staan eindelijk weer op het veld na nieuwe versoepelingen

Amateurvoetballers staan eindelijk weer op het veld na nieuwe versoepelingen

ENKHUIZEN – Amateurvoetballers boven de 18 van SV Enkhuizen keken blij naar de eerste persconferentie van Minister President Mark Rutte en gloednieuwe Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Het kabinet kondigde aan dat ook senioren vanaf zaterdag 15 januari  weer mochten trainen met volledige groep en zonder 1,5 meter.

Waar de jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari tot 20.00 ‘s avonds alweer op de velden actief mochten zijn, mogen de senioren dit vanaf 15 januari ook weer. Om zo na de verlengde winterstop weer rustig toe te kunnen werken naar een herstart van de competitie. ‘Heel blij met de beslissing’ zegt Henk Feitsma, bestuurslid van belangenorganisatie amateurvoetbalverenigingen. Maar verrast is hij niet.‘Dit besluit kon niet uitblijven. Niet sporten is kwaad voor de volksgezondheid, iets wat in deze tijd erg belangrijk is. Afgezien van het gezondheidsaspect is ook het sociale aspect van groot belang. Met name de jeugd heeft de sociale contacten nodig. Verder snakken de clubs weer naar inkomsten uit hun clubhuis, hoewel het nog wel even kan duren voor ook die blokkade is opgeheven’.

Dit zegt ook Pieter Veenstra, voorzitter van SV Enkhuizen . Die erg blij met het nieuws was van de versoepelingen, maar niet verast. ‘Je hoorde natuurlijk al veel tegengeluid vanuit het land en onderwijs en sport zijn wel de sectoren waarvan verwacht werd sneller weer open te gaan. Daarnaast is de kans op besmetting op een training in de buitenlucht zo klein, dus vind ik het ook geen spannende versoepeling.  En om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te houden heeft de club al wat maatregelen genomen. Zo moet je zowel voor de kantine of gebruik van de kleedkamer een geldige QR-code laten zien van een vaccinatie, herstelbewijs of negatieve coronatest. ‘Als je natuurlijk lang met zijn allen in de kleedkamer bent, om even te douchen of nog even te geinen is de kans op besmetting natuurlijk groter, vandaar dat we ook deze maatregelen hebben genomen. ‘

Het gemis van mensen aan de zijlijn of aan de bar in de kantine is ook voelbaar in Enkhuizen zegt Pieter Veenstra, die zelf ook nog wedstrijden speeltop zaterdag. ‘Op een normaal voetbalweekend draai je als kantine een leuke omzet en die heb je ook nodig als club zijnde, daar maak je je begroting op’. Ook al is de sportvereniging het vorige jaar gecompenseerd door de overheid waardoor er geen verliezen zijn geleden, is de afwezigheid van de kantine-inkomsten toch erg voelbaar. ‘De  prijzen in onze kantine zijn niet erg hoog maar de marge op drinken is wel 50% dus iedere euro die je daar niet in verkoopt is gelijk 50 cent die je misloopt. En als dan je inkomsten tegenvallen moet je meer naar je uitgaven kijken, alleen veel van onze uitgaven lopen gewoon door.’

Want over het hervatten van de wedstrijden heeft het kabinet ook geen uitspraak gedaan. Al kunnen teams nu wel zich alvast gaan klaarmaken voor een hervatting van de competitie. ‘Er is minder tijd hiervoor dan voor het seizoen, maar wil je de competitie goed uit kunnen spelen dan moet je concessies doen. Maar drie weken is wel minimaal en als er niet weer verzwarende maatregelen komen moeten de wedstrijden  in het weekend van 5 en 6 februari weer kunnen’. Toch zullen die wedstrijden zonder publiek zijn, een groot gemis voor veel clubs in inkomsten zo beaamt ook Feitsma.  ‘Dat is gemis is erg groot  voor veel clubs  vanwege het gemis aan inkomsten maar ook omdat supporters, of het nu vaders en moeders zijn om hun zoon/ dochter aan te moedigen of gewoon niet actief voetballende clubmensen, horen bij de entourage rond de wedstrijden’.  Toch blijft het bestuurslid van de BAV in alle euforie toch huiverig. ‘De kans op besmettingen zo klein mogelijk houden vraagt discipline van alle betrokkenen. Respecteren zij de veiligheidsmaatregelen, dan moet het kunnen. Blijkt men nalatig dan gooit men zijn eigen glazen in’.

Op zaterdag 15 januari gingen de nieuwe versoepelingen in, dus stonden de spelers maandag weer als eerst op het trainingsveld. En ik was erbij! 

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.