Stop gewoon met roken

Stop gewoon met roken

Foto door: Pepijn van der Putten

Bunnik – Het nieuwe jaar ingaan met een goed voornemen is veel voorkomend. Omdat ik nu zelf veel thuis ben door de lockdown dacht ik dat er wellicht geen beter moment was om te stoppen met roken dan nu. Sinds de eerste dag van de maand heb ik al geen sigaret meer aangeraakt, maar het is zo ontzettend moeilijk. Dit maakte mij nieuwsgierig. Ik vroeg mij af waar ik terecht zou kunnen komen als ik door zou roken en hoe het zou voelen om voor een langere periode gestopt te zijn met roken.

Als eerste besloot ik contact op te nemen met Larissa Maijer-van Eijk, een oncologieverpleegkundige bij het HagaZiekenhuis. Zij kon mij wat meer vertellen over hoe het eraan toegaat in het ziekenhuis en specifiek op de longafdeling.

De oncologie afdeling

Larissa verteld over dat er veel mensen op deze afdeling terecht komen ten gevolge van roken. Ze verteld over dat de verpleging veel verschillende taken op zich neemt. Zoals het controleren of patiënten wel goed de ‘pufjes’ nemen, of het helpen met wassen van patiënten die dat door de benauwdheid niet zelf meer kunnen en het bijhouden van scorelijsten om te kijken of klachten van patiënten beter of slechter worden. Maar als er patiënten zijn die stug door blijven roken, dan probeert de verpleging en artsen ook in gesprek te gaan met de desbetreffende roker om te kijken of deze misschien wel open is voor het stoppen of minderen hiervan.

Vooral oude rokers

‘We zien wel veel oudere mensen die al lang roken, dat is wel de grootste groep.’, legt Larissa uit nadat ik haar vraag naar hoelang de gemiddelde mensen op haar afdeling roken of hebben gerookt. Veel patiënten ontwikkelen COPD wat een longziekte is die vaak veroorzaakt wordt door het roken, maar niet altijd. Het kan namelijk ook voorkomen dat er iemand is die na tien jaar roken al longkanker blijkt te hebben terwijl degene pas veertig jaar is. Maar een ander uitzonderlijk geval kan ook zijn dat iemand al vijftig jaar rookt en pas net beginnende COPD heeft. Hoe je het ook wendt of keert, roken is dodelijk. Volgens het Trimbos instituut blijkt ruim de helft van de mensen die blijven doorroken te sterven door de gevolgen hiervan. Mijn haren gingen overeind staan bij de uitleg over de leeftijden, ziektes en toestanden van de patiënten op de afdeling van Larissa. Hierdoor vroeg ik mij af hoe het proces van stoppen nu echt verloopt. Daarom legde ik contact met Roel van Niekerk, een journalist bij Nieuwsuur en tevens een ex-roker.

Twee jaar gestopt

Roel vertelde dat hij inmiddels twee jaar gestopt is met roken. Voordat dit lukte heeft hij over de jaren heen zo nu en dan wel eens een poging gewaagd om te stoppen. Één keer eerder is het gelukt om een tijd te stoppen. Roel is toen twee jaar gestopt geweest en heeft het later helaas weer opgepakt. Maar deze keer voelt het anders en is de meest definitieve stop. Hij heeft niet meer de neiging om het roken weer op te pakken. De enige lastige momenten zouden met het uitgaan zijn geweest. Maar aangezien dat er al een hele tijd niet meer in zit, door de pandemie, heeft hij daar geen last van.

Voor de gezondheid

De belangrijkste reden voor Roel om te stoppen met roken was voor de gezondheid. ‘Ik ben in de dertig hè, nou moet ik er toch eens een keertje vanaf. Want dat gaat verkeerd aflopen anders.’, geeft Roel ook als reden aan. Volgens het Trimbos instituut maakt de leeftijdscategorie 30-49 jarige net de grootste groep rokers uit, hier leek Roel niet meer deel van te willen uitmaken. Het stopt zijn ziet Roel terug in zijn sportief vermogen, waardoor hij bij het hardlopen bijvoorbeeld minder snel buiten adem is.

Stoppen met hulp

Met roken stoppen is verschrikkelijk moeilijk. Roel wilde graag stoppen maar vond dit lastig, tot hij van een collega hoorde over een medicijn die daarbij zou helpen. Bij de huisarts kreeg hij het medicijn mee en kon hij beginnen met het stoppen. Het medicijn werkt als een soort antibiotica kuur van drie maanden die er voor zorgt dat je geen dopamine boost meer haalt uit het roken. Waardoor je voor je gevoel er helemaal niets aan hebt. Roel legde wel uit dat het niet voor een ieder is weggelegd, aangezien je hier wel bijwerkingen van kan krijgen op je mentale gesteldheid. ‘Ik denk dat als iemand mentaal stabieler is, dat het stoppen met roken ook makkelijker is dan wanneer iemand wat instabieler is’, voegt Larissa nog toe. Beide geven ze aan dat als je echt wilt stoppen, maar je het erg lastig vind, je het beste naar de huisarts toe kunt gaan. Die kan het beste hierbij helpen.

Ik weerhoud mij in ieder geval van het stoppen. Want ik wil koste wat het kost niet als patiënt belanden op de afdeling van Larissa.

Luister hier het interview van Pepijn met Larissa en Roel:

https://soundcloud.com/user-35285406/stop-gewoon-met-roken?si=c30bbe6323c54f3da560cbf6ba82e042&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Disclaimer:

Vanwege de coronalockdown is dit artikel niet in Utrecht Zuid gemaakt, maar in de woonomgeving van de student zelf.

Over de auteur

Pepijn van der Putten

Pepijn van der Putten (1997) probeert een objectief licht te schijnen op de wereld. Zijn interesses reiken wijd van het faillissement van de plaatselijke bakker tot geopolitieke problemen die zich voordoen in de Zuid Chinese zee. Dit was voor hem een goede reden om zich te wenden tot de studie journalistiek. Pepijn heeft veel ervaring op het grafische vlak en weet zich een weg te banen door alle Adobe programma’s. Het netwerk van Pepijn is breed en hij hoopt dit verder uit te kunnen bereiden om uiteindelijk zijn werk en ervaring te verzilveren. Hij hoopt in de toekomst werk te kunnen gaan verrichten als buitenland correspondent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *