Huisvesting plannen voor kwetsbare jongeren

Huisvesting plannen voor kwetsbare jongeren

Utrecht- De Utrechtse gemeenteraad heeft op 5 oktober een raadsbrief ontvangen over het tekort aan het aantal woningen voor kwetsbare jongeren en een rapport na een onderzoek van Companen. De verschillende partijen uit de gemeenteraad willen hier graag extra informatie over en gaan in gesprek.

Het onderzoek

De microfoons staan nog uit en er zijn nog geen hoofdjes van raadsleden te zien, maar toch word de bijeenkomst online geopend door de voorzitter Martijn van Dalen na een 15 minuten wachten. Hij geeft een korte introductie en geeft al snel het woord aan Roosje van Leer van het bedrijf Companen.

Zij geven adviezen voor woningmarkt en leefomgeving. Zo word al snel de presentatie met toelichting gestart door Roosje: ‘Wij zijn aan het begin van het jaar op pad gestuurd door de Gemeente Utrecht met onderzoeksvragen, de vraag was dat zij iets willen doen met de huisvesting van kwetsbare jongvolwassenen, daar doet de gemeente al het een en ander mee, maar doen we er al voldoende aan.’ Uit het onderzoek dat is gedaan over 2020 blijkt dat er 620 uitstromende jongeren zijn vanuit verschillende woonsituaties. Deze zin onderverdeeld in vier categorieën. Dit in categorie één en twee zijn er een te kort aan woningen. Dit gaat dan om jongeren die redelijk zelfstandig kunnen wonen en geen tot weinig begeleiding nodig hebben. 

Minderkrachtige schouders combineren 

In de bijeenkomst word aangegeven dat er op de Maliebaan woningen komen die bedoeld zijn voor de kwetsbare jongeren die uitstromen uit verschillende woonsituaties. Het pand op de Maliebaan is een pand die niet gesloopt mag worden, ook wel een monument. 

Nathan Roozema van Stichting Sociaal vastgoed: ‘Vanuit het Krachtstation in Kanaleneiland hebben we kunnen zien hoe goed het kan zijn als je groepen met begeleiding mixt met elkaar. Hoe eigenlijke krachtige schouders minder krachtige schouders kunnen helpen.’

Dit zelfde plan zouden zij willen hebben bij de nieuwe woonsituatie die is gelegen op de Maliebaan. Er komen 24 kamers in het pand met op alle verdiepingen gemeenschappelijke ruimtes en een grote tuin. Om een mooi woonmilieu voor die locatie te maken worden van de 24 kamers 16 verhuurd aan geselecteerde jongeren die de minder krachtige schouders kunnen helpen en ondersteunen in het dagelijkse leven. Ze maken namelijk overal gezamenlijk gebruik van net als in een studenten huis, alleen is er hier een mix en heb je een aantal taken extra bij.

Legen panden

Er staan tot aan heden meerdere legen panden zoals oude scholen waar tot nu toe niks mee word gedaan. Zo word er door Mohammed Saiah (D66) gevraagd aan Nathan Roozema van Stichting Sociaal vastgoed of er potentie is voor de lege panden om deze zelfde woonsituaties te creëren die ook van toepassing is bij het krachtstation.

‘Ik denk van wel, er staan tot op heden meerder lege panden waaronder scholen. Utrecht is in de gelukkige positie dat het een stad is die groeit. Je wil een plek creëren waarbij jongeren niet na 3 weken en gewend te zijn aan hun kamer er weer uit moeten.’ 

 

Over de auteur

Amber van de Kuil

Amber van de Kuil heeft haar Media Redactiemedewerker opleiding afgerond en besloot daarna de vervolgopleiding Journalistiek te studeren aan de Hogeschool Utrecht. Haar passies liggen bij camera journalistiek, radio en podcasting. Met haar ervaring bij OUT.TV Media weet ze al veel over de entertainment journalistiek. Ze wil haar kennis verbreden op het gebied van maatschappelijke thema's en bijzondere verhalen van anderen in beeld gaan brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.