Jaarbeurs Utrecht weer terug naar normaal door nieuwe versoepelingen

Jaarbeurs Utrecht weer terug naar normaal door nieuwe versoepelingen

Utrecht Zuid – De Jaarbeurs in Utrecht kan blij terugkijken op de versoepelingen die aangekondigd zijn in de persconferentie van dinsdag 15 februari. Hierin gaf Minister Kuipers aan dat Nederland snel gaat versoepelen door middel van drie stappen. Hierdoor kan ook de Jaarbeurs weer evenementen organiseren en gasten ontvangen zonder maatregelen.

‘Het land gaat weer open’. Met die zin begon Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de langverwachte persconferentie. Door de minder ziekmakende omikronvariant, bescherming door vaccinatie en immuniteit doordat veel mensen besmet zijn geraakt, is de ziekenhuisbezetting van coronapatiënten erg laag, en kunnen veel maatregelen opgeheven worden. Vanaf vrijdag 18 februari mogen uitgaansgelegenheden tot 01:00 uur ‘s nachts openblijven, mogen op plekken met maximaal  500 bezoekers het mondkapje af, geen vaste zitplaats en 1,5 meterregel meer. En vanaf vrijdag 25 februari zijn normale sluitingstijden weer geldig en worden de basismaatregelen alleen nog een advies. Het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft en geldt alleen nog voor grote binnen evenementen met meer dan 500 bezoekers de 1G regel, waarbij je een negatieve testuitslag moet laten zien.

‘Heel blij!’ is de eerste reactie van Neelke Kok van de Jaarbeurs. ‘ We mogen eindelijk weer volop doen wat we het liefst doen: mensen live bij elkaar brengen en bijzondere ontmoetingen realiseren. Iedereen kijkt ernaar uit om weer aan de slag te kunnen. Eventorganisatoren, exposanten en onze collega’s. De telefoon staat roodgloeiend met mensen die weer events willen organiseren en bezoeken.’ Al verwacht ze niet weer gelijk dezelfde drukte als voor corona in het geval van grote evenementen. ‘Een groot event of beurs organiseren kost tijd en goede voorbereiding. Half maart staat onze eerste consumentenbeurs gepland. Een volledig event- en beursjaar zoals in 2019 kunnen we qua timing niet meer halen. Maar we verwachten weer volle vergaderruimtes, congreszalen en hallen. Een aantal van onze eigen beurzen, zoals bijvoorbeeld de Bouwbeurs, zijn naar 2023 verplaatst. Andere beurzen en events naar de zomer of het najaar. Maar we staan klaar om er weer een prachtig nieuw eventjaar van te maken’.

Ook doet de Jaarbeurs er alles aan om iedereen alsnog veilig te laten voelen en een veilig bezoek te kunnen garanderen ook zonder de maatregelen. ‘Met 105 jaar expertise hebben we veel kennis en kunde in huis. Daarbij hebben we een fijne groep collega’s die zich weer 100% willen inzetten voor onze gasten. We zijn er helemaal klaar voor om onze deuren te openen en iedereen te ontvangen. Vorig jaar hebben we als eerste evenementlocatie in Nederland het certificaat Kiwa COVID-19 voor Preventiemaatregelen ontvangen. Daarmee hebben we bewezen een fijne en veilige omgeving te bieden voor iedereen. Qua maatregelen volgen we altijd de overheid. Dus de versoepelde maatregelen gelden ook voor onze events. We blijven onze gasten wel attenderen op de basis maatregelen: blijf thuis bij klachten en desinfecteer regelmatig je handen’.

De eerste beurs die in de Jaarbeurs met de versoepelde maatregelen te maken krijgt is de Second Home Beurs die van vrijdag 18 tot en met zondag 20 februari georganiseerd wordt. Blij werd er gereageerd toen zij het nieuws te horen kregen. ‘De beurs is al een paar keer helemaal niet doorgegaan in de lockdownperiodes, en de beurzen die eigenlijk gepland stonden voor afgelopen januari zijn ook uitgesteld. Dus we zijn blij dat het nu weer mag en we alle beurzen dus in Utrecht, Gent en Maastricht weer mogen doen. Alleen de beurs in Antwerpen is pas weer in het najaar’. Zo zegt Judith Prins van de Second Home beurs.

‘Twee jaar geleden stond onze beurs helemaal klaar en opgebouwd om open te gaan en moest alles worden afgebroken na die allereerste persconferentie, dus ja we waren enorm blij toen we dinsdag hoorden dat we weer mochten organiseren zonder beperkingen en maatregelen. Ook kregen we felicitaties van exposanten en bezoekers die er enorm naar uitkijken om de beurs te bezoeken’. Al zijn de versoepelingen positief moet de beurs zich nu wel aanpassen ook omdat ze nu meer bezoekers verwachten. Wij verwachten als beurs meer bezoekers omdat het nu weer mag en mensen erg behoefte hebben aan elkaar live ontmoeten, ook omdat de vraag naar tweede huizen nu heel groot is. Wij gaan eigenlijk alles weer doen zoals voor Corona en we hoeven geen Corona check meer te doen zoals de laatste beurs. Ook een verandering is dat de beurs groter is omdat er zo veel vraag is nu’.

Wie ook met een glimlach naar de persconferentie keek is Comic Con-fan Levi Barg. Het evenement dat plaatsvindt op 26 en 27 maart trekt meestal 40.000 bezoekers waardoor je wel nog een negatieve coronatest moet laten zien bij de ingang van het evenement. ‘Ik ben allang blij dat het evenement kan doorgaan zonder een maximaal aantal personen, mondkapje of 1,5 meter. Want een lange tijd had ik de hoop een beetje verloren’. Het uitverkochte evenement stond eigenlijk gepland op 20 en 21 november 2021 maar moest noodgedwongen opschuiven naar het laatste weekend van maart in goed overleg met de Jaarbeurs en gemeente Utrecht. Volgens Barg heeft dit jaar alle aspecten om de vetste editie ooit te worden ‘Vooral omdat het al bijna 3 jaar geleden is dat het voor het laatst is georganiseerd is, snakt iedereen naar het weer bezoeken van de Comic Con en het is dit jaar is de 10e editie, dus een jubileum’.

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *