Horecagelegenheden kunnen weer geld gaan verdienen

Horecagelegenheden kunnen weer geld gaan verdienen

Utrecht – De horeca lijkt na een lange tijd weer helemaal open te kunnen. Na meer dan twee jaar en veel vervelende maatregelen voor de horecagelegenheden heeft de overheid groen licht gegeven voor het volledig openen van de horecagelegenheden. De horecagelegenheden hebben zijn veel geld misgelopen en de meeste hebben zelfs veel geld verloren, maar hier komt dus een eind aan.

Vanaf 18 februari is het toegestaan voor horecagelegenheden om hun sluitingstijd te veranderen naar 01:00. Eén week later, op 25 februari, mogen de horecagelegenheden zelfs onbeperkt open. Dit is voor de mensen die eigenaar zijn van een horecagelegenheid hét nieuws waar ze al zo lang op aan het wachten waren, zegt ook Jasper Borgdorff, mede-eigenaar van Taplokaal Gist: ‘We mogen eindelijk weer doen wat we leuk vinden en wat we ook goed kunnen! Dat vinden wij héél fijn.’ Eindelijk kunnen mensen zoals Jasper weer doen wat ze leuk vinden, maar hier ging een lange, moeilijke tijd vooraf.

Vanaf begin 2020 heeft corona veel roet in het eten gegooid voor de horeca. Veel horecagelegenheden kregen financiële problemen en sommige moesten zelfs hun deuren sluiten, omdat ze het gewoon niet meer konden betalen. In 2021 gingen er 97 horecaondernemingen failliet. Dat zijn er wel een stuk minder dan in 2020. Toen gingen er namelijk 235 failliet. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De steunpakketten van de overheid hebben hier veel mee te maken.

‘Wij hebben best wel veel last gehad van de coronatijd. Toen alles dicht moest hebben we echt alle zeilen bij moeten zetten om er doorheen te komen’, verteld Jasper. ‘Gelukkig voor ons kwamen er uiteindelijk steunpakketten die veel van onze vaste lasten betaalde. Dat scheelde ons uiteindelijk heel veel schulden. Uiteindelijk hebben wij nog geluk gehad. Wij staan nog overeind.’

De steunpakketten van de overheid hebben enorm veel horecagelegenheden gered. Als de horecagelegenheden aan verschillende voorwaardes voldeed konden ze deze  steun aanvragen. Hier trok de overheid 1,2 miljard euro voor uit. Als u meer wilt lezen over deze steunpakketten, kunt u dat op de site van de rijksoverheid lezen.

De horeca-eigenaren zijn dus erg blij met deze steunpakketten, maar er is ook kritiek. Jasper Borgdorff legt het uit: ‘Enerzijds zijn we natuurlijk enorm blij met deze steunpakketten. Zonder dat had geen enkele horecazaak het gered. Anderzijds zijn die compensaties niet genoeg geweest, waardoor eigenlijk elke horecazaak een belastingschuld heeft of zijn hele eigen vermogen is verloren, of allebei. Je wordt uiteindelijk wel met een schuld opgezadeld door de overheid. Dat voelt niet goed.’

Niet alleen de horeca-eigenaren denken hebben meningen over de steunpakketten. Fred Dekkers, gemeenteraadslid van GroenLinks in Utrecht, zegt: ‘Meneer Borgdorff heeft een goed punt. Ik vind het heel goed dat de overheid steun geeft aan de horeca en zonder deze steun hadden enorm veel horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten. Dat moeten we zeker ook niet vergeten. Ook het verlengen van deze steunpakketten vind ik een hele goeie zet van de overheid.’

Fred vindt dat de overheid goed heeft gehandeld om veel geld uit te trekken voor de horecasector, maar hij begrijpt de kritiek op de pakketten ook: ‘Jammer genoeg is er inderdaad uiteindelijk nog steeds heel veel schuld ontstaan in de horeca. Ook vind ik dat de kleinere horecagelegenheden in Utrecht, en in de rest van Nederland natuurlijk, soms niet goed genoeg zijn geholpen. Deze hebben veel minder eigen vermogen dan de grote horecagelegenheden en ik vind dat de kleintjes meer steun verdienen dan ze nu krijgen.’

Mensen hebben verschillende gevoelens bij de steunpakketten. Uiteindelijk is iedereen blij dat ze er zijn, want het heeft heel veel horecagelegenheden gered, maar uiteindelijk zitten veel horeca-eigenaren met schulden. Daarom zijn de horeca-eigenaren enorm blij dat ze na twee jaar weer helemaal open kunnen. ‘We kunnen weer geld verdienen en de schulden langzamerhand terug betalen’, zegt Jasper. ‘We mogen weer doen waar we het best in zijn!’

Over de auteur

Daan Roorda

Daan Roorda (2000) is een journalistiek student op de Hogeschool Utrecht. Wonend in Elst (GLD), maar geboren in het mooie Den Bosch, houd Daan van voetbal kijken en speelt ook graag zelf een potje in het weekend. Verder houd hij ook van Formule 1 en nog veel meer sporten. Het maakt hem niet uit waarover het nieuws gaat. Daan wilt als een beginnend journalist de mensen het nieuws brengen op een leuke, maar ook serieuze manier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.