Belangrijkste onderwerpen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Belangrijkste onderwerpen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Foto door: Pepijn van der Putten

Utrecht – Het is bijna tijd voor de gemeenteraadsverkiezing, deze vind namelijk plaats op 16 maart. Volgens een poll van DUIC, een Utrechtse krant, zijn de top drie belangrijkste onderwerpen van aankomende verkiezing voor Utrechters: Wonen, groen in de stad en veiligheid. Dit zijn dan ook onderwerpen die de kandidaten voor de gemeenteraad maar al te graag aan willen pakken. 

Wonen

Volgens een onderzoek van ABF Research blijkt dat regio Utrecht een woningtekort van maarliefst 6% heeft. Dit is samen met Nijmegen het grootste woningtekort in Nederland. Wonen is voor de partij Student & Starter het belangrijkste punt. ‘Wij zijn DE bouw partij van de Utrechtse raad’, vertelt Victor Paalman, de nummer twee kandidaat van Student & Starter. Daar voegt hij aan toe ‘Er zijn bijna tienduizend studenten die een kamer zoeken en de wachtrij voor sociale huur is, geloof ik, twaalf jaar. Dat is belachelijk, daar moet je echt wat aan doen’. De partij Student & Starter is van plan dit probleem aan te pakken door meer Friends-woningen te bouwen. Dit zijn woningen waar men met meer huisgenoten mag wonen zonder aan ingewikkelde vergunningen te voldoen. Ook willen ze het makkelijker maken om een huis op te kunnen delen om zo kamers aan studenten te verhuren. Hiermee is het kamertekort in de stad aan te pakken. Joran Zouterdijk, starter uit Hoograven, vindt vooral dat er meer betaalbare starterswoningen gebouwd moeten worden. ‘Dan krijg je vanzelf doorstroom vanaf de studenten kamers, starters blijven nu langer op kamers omdat de woningen onbetaalbaar zijn. Als deze meer beschikbaar zouden zijn komen er ook meer kamers vrij’ aldus Joran Zouterdijk.

Groen in de stad

In juni 2020 bleek uit een peiling van het Bewoners panel Utrecht dat 71% van de panelleden het groen in de buurt meer waardeert. In 2019 was maar 67% van de panelleden hier tevreden over. Toch staat groen in de stad nog steeds hoog op het lijstje van de Utrechters volgens de poll van DUIC. Volt, een pan-europese partij die voor de eerste keer meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland, ziet dit graag verbeteren. Ze willen bijvoorbeeld de biodiversiteit verhogen. ‘Bij een parkje met alleen maar gras en bomen willen we meer planten en bosjes plaatsen. Om de biodiversiteit in dat parkje te verhogen en het ziet er ook nog eens mooier uit’, vertelt Charlotte Passier, de nummer twee kandidaat van Volt Utrecht. De pan-europese partij, die in meerdere landen meedoet, wilt dat de bewoners meer inspraak hebben. Zo willen zij per wijk een ‘Wijk forum’ oprichten, bestaande uit bewoners en leden van organisaties in die buurt. Hier kunnen de burgers, met ondersteuning van onafhankelijke experts, een plan opstellen om de wijk te vergroenen. Dit plan moet aan bepaalde eisen voldoen en het doel zal zijn om uiterlijk 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. ‘Afval begint echt een probleem te worden. Mensen gooien hun afvalzakken niet in de afvalbakken, waardoor er gore stapels ontstaan terwijl er gewoon ruimte is in de bakken. Ik hoop dat de gemeente meer met busjes gaat rijden om de boel op te ruimen om de zoveel tijd of ze zouden moeten inzetten op mensen inspireren met informatie om gedrag te veranderen’, zegt Jelle de Swart, een bewoner uit Hoograven. Charlotte Passier herkent het probleem en ziet dit ook terug in de wijken van Utrecht zuid. Volt pleit daarom ook voor meer BOA’s om de politie te kunnen ondersteunen en dit probleem aan te pakken. Volgens Joran Zouterdijk is er een andere oplossing voor de mensen die afval achterlaten op straat en in de parkjes. ‘Zet er maar gewoon duizend euro boete op, en kijken of je het dan nog een keer doet’, aldus Joran Zouterdijk.

Veiligheid

Er lijkt de afgelopen jaren een redelijke gestage daling van criminaliteit in wijken zoals Kanaleneiland. Toch heeft men in deze wijk veel meer overlast van jongeren en voelen zij zich veel minder veilig als het gemiddelde van de stad volgens Utrecht Monitor. ‘Ik woon aan de rand van Kanaleneiland en park Transwijk is wel echt iets wat ik vermijd als het donker is. Maar ik zit eigenlijk dichtbij een kruispunt en dichtbij een politiebureau, dus voor mijn gevoel zit ik wel veilig hier’, vertelt Jet Bots. Als het aan Jet Bots zou liggen dan moet er meer verlichting komen op plekken zoals park Transwijk om deze plekken ‘s avonds een stuk aangenamer en veiliger te maken. Charlotte Passier, die drie jaar in kanaleneiland gewoond heeft, herkent het probleem en vindt dat de criminaliteit aangepakt moet worden. De oplossing volgens Charlotte Passier ligt niet bij een strengere aanpak, maar vooral preventief beleid. Volgens haar moet de gemeente in gesprek gaan met ouders, wijkbureaus en plaatselijke organisaties om te voorkomen dat jongeren de criminaliteit ingaan. Viktor Paalman, ook woonachtig in Kanaleneiland, herkent het probleem wat betreft criminaliteit niet helemaal. Wel denkt hij dat de verkeersveiligheid aangepakt moet worden. ‘Er zijn gewoon veel mensen die er door rood licht rijden, er zijn gewoon veel mensen die zich niet aan de verkeersregels houden. Dat is gewoon echt gevaarlijk’, legt Viktor Paalman uit.

Over de auteur

Pepijn van der Putten

Pepijn van der Putten (1997) probeert een objectief licht te schijnen op de wereld. Zijn interesses reiken wijd van het faillissement van de plaatselijke bakker tot geopolitieke problemen die zich voordoen in de Zuid Chinese zee. Dit was voor hem een goede reden om zich te wenden tot de studie journalistiek. Pepijn heeft veel ervaring op het grafische vlak en weet zich een weg te banen door alle Adobe programma’s. Het netwerk van Pepijn is breed en hij hoopt dit verder uit te kunnen bereiden om uiteindelijk zijn werk en ervaring te verzilveren. Hij hoopt in de toekomst werk te kunnen gaan verrichten als buitenland correspondent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *