Overgewicht bij huisdieren in Kanaleneiland

Overgewicht bij huisdieren in Kanaleneiland

Kanaleneiland – overgewicht is een relatief veelvoorkomend probleem. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze huisdieren zien wij dit probleem steeds vaker voorkomen. Die puppy-oogjes blijken een erg groot probleem. 

De kernoorzaak van overgewicht is simpel: te veel eten, te weinig bewegen. Bij onze viervoeters speelt een stukje onwetendheid ook mee, want wat is nou eigenlijk het goede gewicht voor de gemiddelde huiskat? Bianca van Outzuiders is langsgegaan bij Evi Dierenartsen in Kanaleneiland. Zij heeft hier gesproken met Iris Deetman, over hoe de situatie eruit ziet in Kanaleneiland.

Oorzaken van overgewicht

Om te beginnen geeft Deetman aan zeker te merken dat overgewicht een probleem is, ook onder haar patiëntjes. “Zeker 60% is wel een beetje te mollig. Ongeveer 20% is serieus te dik”. Volgens Deetman komt dit doordat mensen het zo zielig vinden om niks te geven. De veel te schattige puppy-oogjes zorgen hiervoor. 

Ook speelt onwetendheid een grote rol. Mensen denken dat een klein stukje kaas geen kwaad kan, maar als dit elke dag wordt gegeven of als iedereen in het huishouden een klein stukje geeft zal dat toch flink optellen. Daarom is het van belang om alleen maar echt katten-/hondenvoer te geven, in de aanbevolen afgewogen porties.

Verhoogde risico’s

Bij katten komt overgewicht iets meer voor dan bij honden. Katten zijn namelijk uit zichzelf minder actief dan honden. Als je een binnenkat hebt, zal die nauwelijks beweging krijgen en dan is het ook belangrijk om de hoeveelheid voer aan te passen hierop. Ook katten die in een huishouden van meerdere katten leven hebben meer problemen. Wanneer een van de katten dominanter, zal de meest dominante kat namelijk het eten van de anderen kunnen opeten. 

Ook komt erbij kijken dat katten sneller gevaarlijk overgewicht hebben. 20% boven het aangeraden gewicht is al gevaarlijk overgewicht. Voor de gemiddelde kat van 4 kilo, kan 1 kilo al een verhoogd risico geven. Gevolgen hiervan kunnen zijn artrose, hart- en vaatziekten en diabetes. Ook is de levensduur van een dier met overgewicht 2 jaar minder dan dat van een dier met gezond gewicht. 

Naast katten, zijn er ook bepaalde hondenrassen met een verhoogd risico op overgewicht. Labradors en beagles zijn twee van deze rassen. Zij hebben meer aanleg om gewicht aan te komen en willen ook veel eten. Daarnaast hebben dieren een verhoogd risico op overgewicht zodra ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dit verandert namelijk het metabolisme, waardoor dieren sneller te dik worden. 

Wat te doen bij overgewicht

“Allereerst is het van belang dat er gehouden wordt aan de aanbevolen hoeveelheid voer voor het gewicht van het dier. Als je toch tussendoortjes wilt geven, haal dan een klein beetje van het ontbijt en avondeten weg om die brokjes over de dag heen te geven als beloning. Wanneer een dier al te dik is, geef je iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid”. 

Volgens Deetman is de hoeveelheid van het voedsel minstens zo belangrijk als de kwaliteit. Goedkope opties hebben vaak meer calorieën en meer vet, wat ervoor zorgt dat dieren minder lang een gevuld gevoel krijgen. Speciale afvalbrokken zijn wat duurder, maar zijn zo samengesteld dat ze langer het gevulde gevoel geven. Daarnaast kan meerdere, kleinere porties geven helpen om gedurende de dag het gevulde gevoel langer te behouden en schrokgedrag tegen te gaan. 

Naast de hoeveelheid eten, is meer beweging ook van belang. Katten zul je sneller zelf moeten stimuleren tot beweging. Dit kan door middel van kattenspeeltjes. Als honden gedemotiveerd raken tijdens het wandelen, kan het helpen om zo veel mogelijk af te wisselen in de route. 

Over de auteur

Bianca van Steeg

Na getogen te zijn in Spakenburg ben ik verhuisd naar Utrecht voor de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses liggen enorm uitgebreid, van gamen tot kunst tot de paardensport. Je zult mij dus zien schrijven over van alles en nog wat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *