Volt toch nog een plekje in gemeenteraad Utrecht

Volt toch nog een plekje in gemeenteraad Utrecht

Credits: Fred Leeflang, Algemeen Dagblad

De stemmen zijn geteld en ondanks negatieve geruchten die in de afgelopen maanden de ronde deden over Volt, heeft deze jongerenpartij toch een plekje kunnen bemachtigen in de Raad. Charlotte Passier (tweede lijsttrekker Volt): ‘Ik ben er zeker van dat het grensoverschrijdende gedrag van Gündoğan invloed heeft gehad op het stemgedrag’. GroenLinks heeft in Utrecht-Zuid voor de tweede keer op rij de meeste zetels gekregen. Ook deden partijen als D66 en PvdA het goed.

 

Van maandag 14 maart tot woensdag 16 maart waren de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Eens in de vier jaar mogen bewoners uit de gemeente stemmen op raadsleden die belangrijke beslissingen nemen voor de gemeente. Zij bemoeien zich onder andere met de hoogte van belastingen, onderwijs en woningbouw. Na het tellen van de stemmen worden de zetels verdeeld en worden verkozen kandidaten aangewezen. De opkomst was laag vergeleken vorige jaren; slechts de helft van de kiesgerechtigde is naar de stembus gekomen. In 1994 was dit nog 65%.

Lagere opkomst

In Utrecht-Zuid, Zuidwest, Noordwest, Overvecht, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern werd het stemmen aanzienlijk minder serieus genomen. In Zuid was er een geschatte 56.5%, terwijl de opkomst in het centrum bijna 80% was. De NOS heeft onderzocht wat de oorzaak is van de lage opkomst. Als belangrijkste reden om niet te stemmen wordt aangegeven dat stemmers niet weten op welke partij ze moeten stemmen. ‘Geen vertrouwen in gemeentelijke politiek’ en ‘geen interesse’ volgen als belangrijkste redenen. Rozemarijn Bergers (18) uit Utrecht mocht dit jaar voor het eerst stemmen. Een mijlpaal? ‘Nee ik heb weinig tijd gehad om mij in de partijen en lijsttrekkers te verdiepen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn stem niet uit te brengen’.

Volt

Volt is een van de nieuwkomers in de landelijke politiek en richt zich vooral op jongeren.  Opvallend is dat de partij in alle tien de gemeenten waar zij zich verkiesbaar hebben gesteld ook is gekozen voor de Raad. Of Charlotte het verwacht had, dat vond ze gevaarlijk om te zeggen. Wel had ze het zeker gehoopt. In hoeverre heeft de situatie rondom Gündoğan invloed gehad op de stemmen? ‘Ja dat heeft zeker invloed gehad, zo kregen wij dat ook terug van mensen op straat tijdens de campagne. Vooral van mensen die al eerder op Volt hadden gestemd of leden van de partij die om die reden aan het twijfelen waren hoe het zal gaan in Utrecht. Volt is in de regio Utrecht, als je kijkt naar de leden, vrij groot. Vorig jaar deed Volt voor het eerst mee aan de landelijke verkiezingen en dat had voor een enorme ledengroei gezorgd.’ In deze context is de grote winst van GroenLinks ( 18,9%) versus Volt ( 5,7%) zo pvallend.

GroenLinks

Dit jaar werd weer bewezen dat Utrecht-Zuid een linkse voorkeur heeft. Niet alleen in zuid, maar over het algemeen in heel Utrecht kreeg GroenLinks de meeste stemmen. Standpunten waar de partij zich in Utrecht met name mee heeft geprofileerd liggen op het gebied van milieu (geen verbreding van de A27 bij Amelisweerd), armoede en het woningtekort.

Jesse Klaver (politicus GroenLinks) reageerde als volgt op de eerste uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen: ‘Het is nog vroeg. Ik ga nog niet te hard juichen. Ik durf het bijna niet te geloven. Maar als we nu alle voorlopige uitslagen zien die op alle mogelijke manieren binnenkomen. Dan durf ik wel te stellen dat Nederland in ongelooflijk veel plaatsen voor een menselijke, een eerlijke en een duurzame toekomst hebben gekozen. Voor Groen Links.’ Dit zond Rtl nieuws op de avond van 16 maart uit. 

Overeenkomsten

Volgens Passier komen de standpunten wel en niet overeen. ‘GroenLinks is net als wij een hele groene en duurzame partij. Wat dat betreft streven we hetzelfde na en tegelijkertijd zie je ook dat er in de keuzes wel verschillen zijn. Hier in Utrecht is de bouw in Rijnenburg een heel groot thema. Volt zegt dan voor de leefbaarheid van de stad dat we een deel in Rijnenburg gaan bouwen en een deel binnen de huidige stadsgrenzen om zo die woondruk een beetje te verspreiden en in de stad ruimte te hebben voor groen. GroenLinks wil juist alle huizen binnen de stadsgrenzen en een ‘groenbos’ creëren in Rijnenburg. Wij zoeken naar oplossingen waarbij het een het ander niet uitsluit’.

Filmpje door Madelief Bakker:

Over de auteur

Paula Goossens

Paula Goossens (2004) heeft een grote interesse in mensen en luistert eerst voordat ze een mening vormt. Niet altijd is dat wat je ziet of hoort vanzelfsprekend de waarheid. Soms is het nodig om beter te kijken of te luisteren en dat is wat Paula van nature doet. Schrijven is van jongs af aan haar passie, de lezer meenemen in het verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.