Veel reizigers blij met nieuwste versoepeling: geen mondkapjes meer in openbaar vervoer

Veel reizigers blij met nieuwste versoepeling: geen mondkapjes meer in openbaar vervoer

Utrecht – Waar het al niet meer hoefde in de winkels en horeca is het dragen van mondkapjes nu ook in het ov geen verplichting meer. Afgelopen woensdag 23 maart is deze versoepeling ingegaan en reizigers zijn er over het algemeen blij mee.

Vorige week kwam de overheid met het bericht dat hoogstwaarschijnlijk de mondkapjes ook in het openbaar vervoer niet meer als verplicht gesteld zouden worden. Dit bericht werd woensdag werkelijkheid tot opluchting van velen. Op stations Vaartsche Rijn en Lunetten in Utrecht Zuid was woensdagochtend al geen mondkapje meer te bekennen.

Meningen

‘Het heeft zo zijn voor- en nadelen, al vind ik het wel bevrijdend voelen’ aldus Nikki Adoptie. Ze is conducteur bij de NS en vertelt dat de meningen over deze nieuwe ontwikkeling onder het personeel erg uiteen lopen: ‘Het is fijn dat we mensen die voorheen zich niet aan de regels hielden niet meer hoeven aan te spreken, maar aan de andere kant zijn wij nu niet meer goed beschermt’ vertelt ze. Toch is mevrouw Adoptie over het algemeen wel blij met de versoepeling: ‘De hele dag zo’n masker voor je gezicht hebben veroorzaakt een hoop irritaties op de huid, we hebben het daar erg zwaar mee gehad’. Ook reiziger Britt Huijsman vertelt dat ze het een fijn gevoel vindt om geen mondkapje op te hebben tijdens het lange zitten in het ov. Ze merkte dat mensen nog wel moeten wennen aan het feit dat hun mond weer openlijk te zien is. ‘Het viel me op dat mensen opeens meer met hun mond bewegen, mee playbacken met hun muziek of openlijk met open mond gapen, omdat ze voorheen natuurlijk gewend waren dat niemand dit zag.’ Grinnikt mevrouw Huijsman. ‘Achter een masker kan je nu niks meer verstoppen’.

Op de stations zijn er bijna geen mensen met mondkapjes te bekennen, maar toch is er nog een enkeling die nog wel een blauw lapje stof voor zijn of haar neus en mond draagt. Dit is dus niet omdat het verplicht is, maar simpelweg uit eigenbelang om zichzelf veiliger te voelen.

Adviezen

Volgens het OMT heeft het tijdens een periode van hoge besmettingen nog wel steeds zin om mondkapjes te blijven dragen in het ov. Wel lieten ze de keuze aan het kabinet of het een advies of een verplichting moest worden. Toch laten deskundigen in een nieuwsbericht van de NOS weten dat het nog steeds verplicht stellen van mondkapjes vooral voor ouderen een manier is om veilig en beschermt te kunnen reizen. Het kabinet heeft ondanks deze adviezen dus toch de keuze gemaakt om het niet meer als verplichting te stellen, omdat de druk op de zorg meevalt en mensen over het algemeen niet meer al te ziek worden van het virus. De twee vaccinaties en de booster beschermen voorlopig nog genoeg, dus kan het kabinet de touwtjes nog meer laten vieren. Wel maakt minister Kuipers in de persconferentie van vorige week duidelijk dat het dagen van een mondkapje een advies blijft, vooral in drukke treinen. Ook zijn de mondkapjes op vliegvelden en in vliegtuigen nog wel verplicht.

Verdere versoepelingen

Rijksoverheid meldde afgelopen week dat tegelijk met de mondkapjes is ook het testen voor toegang bij evenementen met meer dan 500 man afgeschaft. Je kan dus vanaf deze week gewoon naar een festival zonder je te laten testen. Wat ook vervallen is, is het thuiswerkadvies. Omdat voor sommigen dit wel goed bevallen was, proberen werkgevers de optie nog wel open te houden en flexibeler om te gaan met waar er gewerkt wordt.

Over de auteur

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *