Bevrijdingsfestival in park Transwijk na twee jaar afwezigheid

Bevrijdingsfestival in park Transwijk na twee jaar afwezigheid

Utrecht – Na twee jaar absentie door het coronavirus wordt er eindelijk weer Bevrijdingsfestival georganiseerd in Utrecht. In park Transwijk wordt er op 5 mei weer van oudsher gevierd dat wij in vrijheid leven.

De coronaregels zijn weg en het festivalseizoen is in het vooruitzicht, dus dat betekent ook dat het Bevrijdingsfestival weer in aantocht is. Op 5 mei wordt er in Utrecht weer ouderwets Bevrijdingsfestival gehouden in park Transwijk met onder andere optredens van Fresku, die dit jaar samen met Suzan en Freek, Duncan Lawrence en rapper Donnie Ambassadeurs van De Vrijheid zijn. In 2020 werd alles afgelast en gingen de festivals en alles daarbuiten niet door. Vorige editie werd er een online programma uitgezonden vanuit TivoliVredenburg Malou Te Wierik, medewerker marketing en communicatie van Bevrijdingsfestival Utrecht, is erg blij dat het festival weer door mag gaan na twee jaar afwezigheid. ‘Het festival heeft twee jaar niet kunnen plaatsvinden, dus ik ben erg blij dat we weer met z’n allen op het veld mogen staan om onze vrijheid te vieren.’

Het thema van dit jaar is Vrijheid in Verbondenheid. Dit thema is vorig jaar bedacht, maar heeft met de huidige situatie in Oekraïne een andere wending gekregen. ‘Het vieren van vrijheid, terwijl er ergens anders geen vrijheid is, maar ook je verbonden voelen, terwijl er zoveel tegenstellingen zijn op dit moment. Dat thema hebben we in eerste instantie anders geïnterpreteerd en nu door de oorlog komt er een hele andere laag op te liggen’ aldus Milou Te Wierik. Op 4 mei staan we normaal gesproken stil bij het herdenken en het feit dat er niet overal vrijheid is, maar ik denk dat we dat op 5 mei ook wel een beetje moeten gaan doen en er bij stil moeten staan dat het niet alleen maar een feestdag is’. 

Naast de festivals worden er dit jaar ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er op elk festival Vrijheidsmaaltijden aanwezig en worden er Vrijheidscolleges gegeven. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de kern van de Vrijheidsmaaltijden een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt gebaseerd. Dit jaar zullen onder andere Lale Gül, Paul de Leeuw en Edson Da Graça spreken.

Over de auteur

Valentijn Raven

Valentijn Raven (2003) is student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Hij is geboren en getogen in Hoorn. Als opkomende journalist wilt Valentijn een stem geven aan de ongehoorde mensen in de maatschappij en perspectieven belichten die je normaliter niet te zien krijgt. Deze wilt hij het liefst door middel van documentaires uitvoeren. Naast maatschappelijke belangstelling heeft Valentijn ook ambitie in de muziekjournalistiek. Hierbij komen muziek en journalistiek, zijn twee grootste passies, bij elkaar samen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.