‘’Ik ben misschien wel een soort geleerde sjonnie”

‘’Ik ben misschien wel een soort geleerde sjonnie”

Rapper Bon Sjef

Rivierenwijk – Bon Sjef is een rapper afkomstig uit de Utrechtse Rivierenwijk. Naast rapper is Bon Sjef actief als muziekcoach en rapdocent. Bon Sjef is ook voorman van de band de Boulevard, waarmee hij binnenkort een EP gaat uitbrengen. 

Bon Sjef is al lang bezig met rappen. “Ik rap al meer dan twaalf jaar, maar ben er de afgelopen zes jaar pas echt wat mee gaan doen.’’ De intentie naar het rappen is er voor Bon Sjef altijd als geweest, maar na het zien van 8 Mile, een film merendeels gebaseerd over het leven van rapper Eminem, was hij pas echt geïnspireerd om te gaan rappen. ‘’Ik ging naar huis met het idee om rapper te worden. Ik pakte pen en papier en ik dacht: wat nu? Ik weet niet wat ik moet doen.’’ 

Hij hield het voor gezien en is het idee om te rappen was ook niet meer terug gekomen, totdat hij wat lokale rappers uit Utrecht leerde kennen. Toendertijd trok Bon Sjef met hun op als cameraman. Bon Sjef was toen met die rappers veel te vinden op de Nederlandse Pop Academie, terwijl hij de opleiding kunst, cultuur en amusement volgde. ‘’Iets triggerde mij waardoor ik heb besloten om auditie te doen. Ik was geen rapper, maar ik had wel wat tekstjes geschreven.’’ Bon Sjef heeft toen samen met de rappers waarmee hij optrok een show gegeven en werd aangenomen op de Nederlandse Pop Academie en heeft later deze opleiding afgerond.

Binnenkort brengt Bon Sjef samen met zijn band de Boulevard een EP uit. De Boulevard is een band bestaande uit zeven leden. Ze maken Nederlandse rap en ze maken muziek over het leven. ‘’We variëren van poppy en funky, naar superrauw en punk en tussen die twee bewegen wij als band.’’ Ze hebben momenteel veel optredens, maar zijn ook druk bezig met het afronden van de EP. ‘’We zitten in de afrondende fase, alle liedjes zijn al af, maar er is hier en daar een zin die niet klopt of een bassline die te hard staat. We zijn echt de puntjes op de i aan het zetten.’’ Er staat nog geen vaste datum voor het uitbrengen. ‘’We zijn nu alles in een stroomversnelling aan het doen.’’ De Boulevard zit door de shows in een onlogisch traject voor artiesten. ‘’We werken eigenlijk achterstevoren, want normaal breng je een plaat uit en krijg je daarna shows. Wij hebben nu eerst wat shows, terwijl we nog niet eens een logo en een releasedatum klaar hebben staan’’.

Bon Sjef is geboren en getogen in Rivierenwijk. Hij is met het merendeel van zijn familie opgegroeid in de wijk op het Merwedeplantsoen. Bon Sjef is opgegroeid op woonboten. ‘’De wijk heeft een deel van mij gevormd, maar heeft mij niet zodanig inspiratie gegeven om in mijn muziek te verwerken. Ondanks dat de wijk hem niet veel inspireerde, komen er wel veel elementen van de wijk terug in zijn teksten. ‘’Hier en daar gebruik ik wel thema’s uit de wijk, zoals het opgroeien op een woonboot en het dichtbij wonen bij familie. Wij woonden met z’n allen naast elkaar als een soort kamp op het water.’’ Zijn persoonlijkheid is door die wijk sterk gevormd. ‘’Ik ben wel echt een Utrechter. Ik ben misschien wel een soort geleerde sjonnie. Mijn accent en de manier hoe ik rap en hoe ik woorden uitspreek, dat komt zeker wel door die wijk. Ik wil ook de kennis en de levenslessen die ik heb op gedaan door Rivierenwijk en het verbeteren van mijn leven overbrengen in mijn muziek.’’

Over de auteur

Valentijn Raven

Valentijn Raven (2003) is student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Hij is geboren en getogen in Hoorn. Als opkomende journalist wilt Valentijn een stem geven aan de ongehoorde mensen in de maatschappij en perspectieven belichten die je normaliter niet te zien krijgt. Deze wilt hij het liefst door middel van documentaires uitvoeren. Naast maatschappelijke belangstelling heeft Valentijn ook ambitie in de muziekjournalistiek. Hierbij komen muziek en journalistiek, zijn twee grootste passies, bij elkaar samen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *