Gratis aanbod van mondkapjes en zelftesten

Gratis aanbod van mondkapjes en zelftesten

Utrecht- Ondanks de versoepelingen rondom het coronavirus bieden Wijkbureaus in Gemeente Utrecht gratis mondkapjes en zelftesten aan. Onder andere Wijkbureau Zuid voert dit initiatief uit en dan voornamelijk voor de bewoners die het financieel krap hebben. Personeel bij Wijkbureau Zuid, maar ook bewoners zijn erg blij met het aan kunnen bieden en aanbod van deze spullen. 

‘De reden van dit aanbod is om bewoners die het financieel  krap hebben, te ondersteunen. Omdat het een verplichting is om jezelf te testen en mondkapjes te dragen, kan je niet verwachten van die bewoners dat ze dat allemaal zelf kunnen betalen. En zeker omdat het verplichte aspect er is, is het belangrijk dat iedere bewoner daar aan kan deelnemen’, aldus Naomi van Haren, trainier wijkadviseur van Wijkbureau Zuid. 

‘Ongeacht wat voor inkomen een bewoner heeft, gaat het hier om gezondheid en wij als gemeente hebben de verantwoordelijk om de gezondheid van iedere bewoner te waarborgen. Testen en mondkapjes zijn best wel duur en dat loopt voor vele bewoners op, daarom is het zo belangrijk dat dit aanbod er is.’ 

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de deelnemers de zelftesten duur vind. ‘Ook mensen met midden -en hoog opleidingsniveau die in de regel meer financiële draagkracht hebben’, aldus het OMT. ‘Het zonder drempel beschikbaar stellen van zelftesten zal het gebruik daarvan bevorderen.’ 

‘Persoonlijk vind ik mondkapjes en zelftesten ook duur, ook al heb ik het financieel niet krap. Ik begrijp goed dat mensen die het wel financieel krap hebben, blij zijn me gelegenheid om zelftesten en mondkapjes gratis te kunnen krijgen bij de wijkbureaus in Utrecht’, aldus Monique Obdam, bewoonster Utrecht zuid-west. 

Een maatregel die wordt genomen om het misbruik van gratis mondkapjes en zelftesten tegen te gaan is het laten zien van een U-pas bij vraag hiernaar, zo’n pas krijgt een bewoner als hij of zij een lager inkomen heeft dan het gemiddelde inkomen. ‘Als mensen hun pasje laten zien geef ik de spullen mee, maar ook als mensen geen pasje hebben dan geef ik het mee. Dat heeft te maken met goed vertrouwen in de mens’, laat Van Haren weten.

Het idee om gratis mondkapjes en zelftesten aan te bieden aan de bewoners komt meer vanuit de Raad dan van de wijkbureaus zelf. De wijkbureaus zijn meer operationeel bezig, ofwel de wijkbureaus die voeren uit wat de Raad vanuit de politiek beslist. Wijkbureau Zuid ondersteunt de gemeente op een laagdrempelige manier en het aanbieden van gratis zelftesten en mondkapjes is dus de manier om dat onder andere te doen.  

Utrechters kunnen met hun U-pas bij wijkbureaus 3 gratis mondkapjes en zelftesten per persoon ophalen. Bewoners die aangesloten zijn bij de voedselbank, krijgen automatisch de zelftesten en mondkapjes in hun voedselpakketten, laat de gemeente Utrecht weten op hun eigen site. 

Donderdag 23 maart vervallen bijna alle corona maatregelen. Het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer is dan geen verplichting meer. Daar waar het druk is, kan men er altijd voor kiezen om alsnog een mondkapje te dragen voor bescherming, maar die keuze is geheel vrij. ‘Ik denk dat deze versoepelingen wel invloed gaan hebben op de vraag naar mondkapjes en zelftesten van de bewoners bij ons Wijkbureau’, laat Van Haren weten. 

Wijkbureaus zullen ondanks de nieuwe corona maatregelen doorgaan met aanbieden van gratis van mondkapjes en zelftesten voor de Utrechters ongeacht de opkomst. ‘Het gaat hier om de gezondheid van mensen en iedereen moet daar aan mee kunnen participeren.’

Over de auteur

Sophie van Splunder

Sophie van Splunder (2004) is studente aan de Hogeschool Journalistiek in Utrecht. Haar doel is uiteindelijk om een goede ambitieuze journalist te worden die veel mensen kan en gaat bereiken. De televisiejournalistiek spreekt haar erg aan en daar zou ze graag in de toekomst mee wat willen doen. Als je kijkt naar Sophie haar karakter is ze een open en nieuwsgierig persoon die graag bezig is. Naast dat is ze ook een vrij gevoelig persoon die veel aan voelt en op die manier haar intuïtie volgt. Veel verschillende karaktereigenschappen dus die haar hopelijk gaan helpen met het bereiken van haar doelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.