Betere voorbereidingen voor volgend hevige storm van belang

Betere voorbereidingen voor volgend hevige storm van belang

Utrecht- De storm Eunice, die afgelopen vrijdag door heel Nederland plaatsvond, heeft voor veel meldingen gezorgd bij hulpdiensten als de brandweer en de politie. Ook burgers in onder andere Utrecht Zuid hebben problemen erkend door de storm Eunice. Om schade en meldingen te kunnen minimaliseren zijn voorafgaande maatregelen voor een volgende storm essentieel. 

1600 meldingen zijn binnengekomen binnen de Veiligheidsregio Utrecht door de storm Eunice. Voornamelijk kwamen er meldingen binnen over schade van daken, omgewaaide bomen, loshangende takken maar ook melding als waterschade door losgeraakte daken kwamen veel voor volgens Herman Wesseling, ploegleider van Veiligheidsregio Utrecht. 

‘De brandweerposten zijn dagen bezig geweest met het opruimen en helpen van de burgers die schade hebben opgelopen door storm’, aldus Wesseling. 

Veiligheidsregio Utrecht heeft vooraf gecommuniceerd naar de burgers toe wanneer ze 112 of het spoednummer moeten bellen en in welke situaties ze zelf of via de gemeente een oplossing moesten zoeken. Daarnaast zijn er ook organisatorische voorbereidingen getroffen, bijvoorbeeld om snel extra persoon op de meldkamer te kunnen zetten zodra dat nodig was. ‘Door de bovengenoemde maatregelen hebben we geprobeerd de overbelasting te voorkomen bij de meldkamers en brandweerposten, maar ondanks deze maatregelen hebben we het ontzettend druk gehad. Voor de volgende zware storm adviseren wij de burgers in omgeving Utrecht om zelf ook wat voorbereidingen te doen zodat wij minder overbelast raken en sneller mensen kunnen helpen’, laat Wesseling weten. 

Voorbereidingen die burgers in geval van een zware storm kunnen nemen is het vastzetten of naar binnen halen van spullen die kunnen wegwaaien en beschadigd kunnen raken. Binnen blijven tijdens een storm als Eunice voorkomt veel ellende. ‘Eunice is een venijnig ding wat over een groot gebied van Nederland echt problemen gaat veroorzaken. Ik adviseer echt mensen om gewoon als het kan en je hoeft niet naar buiten, gewoon thuis te blijven’, aldus meteorologe Helga de Leur.

In Amsterdam zijn 3 mensen omgekomen door de storm Eunice, wat vergt om aan alle burgers wonende in Nederland te vermelden dat naar buiten gaan niet veilig is. Zodra men wel in een noodsituatie terecht komt is het van belang om 112 te bellen maar ook  echt alleen als er sprake is van een noodsituatie. Een noodnummer krijgt namelijk voorrang en dat zal betekenen dat andere meldingen die niet als nood worden beschouwd laten worden opgepakt. ‘Zelf heb ik toen er een grote boom is mijn woonomgeving was gevallen geen noodnummer gebeld, maar gewoon de gemeente’, laat Kattevilder, bewoonster in Nieuwegein weten. ‘Het vallen van een boom zie ik niet als noodsituatie, wel hinderde de boom de weg waardoor mensen niet meer gebruik van de weg konden maken, samen met wat andere buurtbewoners hebben we toen de boom aan de kant kunnen leggen. De volgende dag kwam de gemeente langs om de boom weg te halen en klaar is kees, aldus Kattevilder 

In Nederland zullen we nog vaker zulke stormen meemaken. ‘Het kan jaren duren, maar ook een week duren’, aldus meteoroloog Wouter van Bernebeek. De storm Eunice heeft uiteindelijk meer malaise met zich meegenomen dan verwacht. Hoe heftig een storm is of gaat worden en wat voor schade aangericht kan worden door een storm weet je nooit precies. Je kan als burger het zekeren van het onzekere nemen en maatregelen nemen die de kans op noodsituaties kunnen verkleinen en daarmee de anticipatie van hulpdiensten vergroten. 

 

Over de auteur

Sophie van Splunder

Sophie van Splunder (2004) is studente aan de Hogeschool Journalistiek in Utrecht. Haar doel is uiteindelijk om een goede ambitieuze journalist te worden die veel mensen kan en gaat bereiken. De televisiejournalistiek spreekt haar erg aan en daar zou ze graag in de toekomst mee wat willen doen. Als je kijkt naar Sophie haar karakter is ze een open en nieuwsgierig persoon die graag bezig is. Naast dat is ze ook een vrij gevoelig persoon die veel aan voelt en op die manier haar intuïtie volgt. Veel verschillende karaktereigenschappen dus die haar hopelijk gaan helpen met het bereiken van haar doelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *