Woning gekraakt door ‘Elektra Flinta’                         

Woning gekraakt door ‘Elektra Flinta’                         

Credits: Ruud Voest

Op de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht, een gewilde straat met jaren ’30 woningen en veel jonge gezinnen, trekt één woning wel erg de aandacht. Niet eens zozeer vanwege de vervallen staat, maar vooral door spandoeken met teksten als: ‘Kraken gaat door’ en ‘Smash the state and masturbate’. Kraker Jacky (22) zit sinds maart 2022 in het pand en vertelt zijn verhaal.

‘Onlangs heeft het OM besloten dat wij ons hier mogen blijven vestigen. Mijn buurman zei tegen het AD: ’Ik zie ze liever vertrekken. Zodat daar een jong gezin kan komen, dat wel keurig betaalt en investeert in onderhoud.’ Ik vind juist dat wij het huis hebben gered.

Break-in

Eerst deden wij onderzoek naar het pand, belangrijk is namelijk dat het al wel daadwerkelijk een lange tijd leeg staat. In dit huis was al in geen jaren iemand gezien, de eigenares was weggegaan en verhuurde het niet. Om de break-in te realiseren hadden wij een nieuw slot nodig. Dat was namelijk de eerste stap van het toe-eigenen van het huis. In de nacht forceerden wij het slot en vervingen het direct met ons eigen slot. Zo hadden wij een eigen sleutel en konden wij claimen dat het huis van ons was. Een advocaat en een ‘outsider’ die ons van buitenaf kon helpen, waren van tevoren al geregeld. De advocaat was nodig omdat we de wet overtraden en de outsider kon ons tijdens de ‘occupy’ voorzien van levensmiddelen.

Occupy

De ‘occupy’ ging van start: we moesten minstens 24 uur doodstil zijn zodat de buren ons niet zouden aangeven bij de politie. Er was nog geen gas, water en licht. Met matjes en slaapzakken sliepen wij op de beschimmelde grond. Gelukkig hadden we kaarsen mee, zo hadden we licht in de avond. Tijdens deze 24 uur hielden wij onze ‘bezetting’ bij via twitter. De berichten maakten wij na de 24 uur openbaar. Toen de tijd voorbij was belden wij de politie, met hen stelden wij ‘huisregels’ vast. De dagen verliepen niet erg voorspoedig, een van mijn huisgenoten was ziek en moest constant hoesten. Wij waren ontzettend bang dat de buren ons zouden horen en zouden verraden bij de politie.

 Kort geding

De eigenares spande niet erg lang hierna een kort geding aan. Haar werd verteld dat ze twee maanden de tijd had om iets met het pand te doen. Ze zei dat ze van plan was om het te renoveren en te verkopen. Twee maanden later kwam ze niet bij de rechtszaak opdagen. Het huis was nog net zo verwaarloosd als eerst en als gevolg hiervan besloot het OM dat wij de rechtszaak hadden gewonnen. Gas, water en licht werd wel aangesloten zodat het huis leefbaar werd.

Jungle

Het huis was compleet verwaarloosd en verwilderd toen we het aantroffen. De tuin was dichtgegroeid, het was net een jungle. Het onkruid was meters de lucht ingegroeid en je kon nergens meer lopen. De rest van het huis was helemaal leeg, er stond alleen een bezem. Het toilet was kapot, de grond beschadigd door lekkage en het bad zat onder de schimmel. Inmiddels hebben wij gesnoeid en verbouwen wij onze eigen groenten. De rest van het huis hebben wij ook opgeknapt. Het voelt nu echt als thuis en wij hebben alle vijf onze eigen plek. Wij zijn blij, onze missie is voltooid: het huis wordt weer gebruikt, wat erg belangrijk is met de woningcrisis waar wij ons nu in bevinden.

Elektra Flinta

Wij noemen ons ‘Elektra Flinta’ en wij zijn een ‘safe space’ voor queer mensen, onder andere homoseksuele, biseksuele, en transgender mensen. Wij vinden het belangrijk om hen onder de vleugels te nemen als zij zich niet veilig of geaccepteerd voelen in de maatschappij. Binnenkort ontvangen wij twee vluchtelingen uit Oekraïne. Het is ontzettend belangrijk dat zij een veilige plek hebben. De jongens zijn queer en zullen zich hopelijk erg veilig en thuis voelen in ons huishouden.

Smash the state and masturbate

Voor het raam hangt een groot spandoek met ‘smash the state and masturbate’ erop. Een van mijn huisgenoten vond dit een erg goed idee om op te hangen, hij is proseksueel en moest er erg om lachen. Ik vind het ook wel grappig, maar had dat denk ik pas gedaan nadat we de buurt iets beter hadden leren kennen. Ik wilde niet dat ze een vooroordeel over ons zouden hebben. Een vrouw uit de straat protesteerde in het nieuwsartikel van het AD tegen alle posters ‘met van die seksdingen’. Wij hebben hier hard om gelachen. Nee, we zijn niet van plan om het weg te halen, het is ons pand, we hebben gewonnen en mogen ermee doen wat we willen.

Boze buurman

Het contact met de buren is redelijk. Aan de ene kant zit een studentenhuis, daar wonen jongeren met wie wij goed kunnen communiceren. Aan de andere kant hebben wij een buurman die iets minder blij met ons is. Toen wij er net kwamen wonen is hij bij ons aan de deur geweest en zei hij het volgende: ‘Vroeger ben ik ook op krakersfeestjes geweest dus weet ik hoe heftig het eraan toe kan gaan. Daar heb ik geen zin in, jullie wonen naast ons en daar mogen jullie rekening mee houden’. Dat was zijn grootste zorg en wij proberen daar ook echt rekening mee te houden. Als wij mensen over de vloer krijgen geven wij dat altijd aan zodat hij zich erop kan voorbereiden. Voor de rest krijgen wij over het algemeen goede reacties uit de buurt. Dat vind ik heel erg fijn, zo voel ik me toch meer welkom.’

 

 

 

 

Over de auteur

Paula Goossens

Paula Goossens (2004) heeft een grote interesse in mensen en luistert eerst voordat ze een mening vormt. Niet altijd is dat wat je ziet of hoort vanzelfsprekend de waarheid. Soms is het nodig om beter te kijken of te luisteren en dat is wat Paula van nature doet. Schrijven is van jongs af aan haar passie, de lezer meenemen in het verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.