520.000 euro subsidie voor sportaanbieders in Utrecht-Zuid

520.000 euro subsidie voor sportaanbieders in Utrecht-Zuid

De gemeente Utrecht stelt, na het herstel- en innovatiepakket voor cultuur, erfgoed, sport en welzijn nogmaals een bedrag van 520.000 euro beschikbaar voor sportaanbieders. Dit alles om hun te ondersteunen bij het herstel van de meerdere lockdowns en andere beperkingen die te maken hebben met nasleep van het  coronavirus. Met deze regeling wil de gemeente sportaanbieders tegemoetkomen in de extra kosten die zij moeten maken om sportactiviteiten weer op te starten, nieuwe leden te werven en meer vrijwilligers te zoeken.

‘Gelukkig zijn de meeste sportactiviteiten weer opgestart en gelden er voor de sport op het moment minder beperkende corona maatregelen. Toch staan Utrechtse sport- en beweegaanbieders voor soms grote uitdagingen. Ze hebben mogelijk nog niet de tijd gehad om zich voldoende te kunnen herstellen van de beperkingen. Daarom komt de gemeente met extra financiële steun’ zegt wethouder sport Rachel Streefland in het persbericht over de subsidieregeling. De sportaanbieders kunnen subsidie aanvragen voor drie verschillende subsidieloketten. Subsidie voor noodsteun voor sportclubs,  sportakkoord subsidie voor activiteiten die bijdragen aan de speerpunten uit het Utrechts Sportakkoord, en subsidie voor het organiseren voor sportevenementen.

‘Door de coronacrisis hebben veel sportaanbieders het zwaar te verduren gehad. Er zijn een aantal subsidies en tegemoetkomingen voor hen, maar we zien dat zij sinds de start van de coronacrisis nog niet voldoende ruimte hebben kunnen nemen om de subsidies te bekijken en aan te vragen. Daarom komt er nu extra geld vrij voor hen’ zo zegt Charlotte van Zutphen, woordvoerder van wethouder Rachel Streefland. ‘Met de subsidie proberen we het aanbod van sport en bewegen in onze stad op pijl te houden. En natuurlijk ook de verenigingen een steuntje in de rug te geven bij het bereiken van hun leden met hun activiteiten en om voldoende vrijwilligers te trekken’.

Bij badmintonvereniging DVS- Koti Misi kwam de extra subsidie onverwachts. ‘Dit bericht van de gemeente kwam als een verrassing en wij zijn hierover niet van te voren geïnformeerd’ zegt voorzitter Onno James, maar blij is de sportclub in Hoograven wel. ‘Uiteraard zijn we blij met het feit dat de gemeente over de brug komt om structurele sportdeelname weer op peil te krijgen. Tegelijkertijd hebben we meer aan structurele ondersteuning. Lagere tarieven voor accommodaties, meer capaciteit in de accommodaties, en vooral bruikbare kantines en verenigingsruimtes. Het sportaanbod in Utrecht kan veel breder en dekkender zijn, maar helaas wordt door de gemeente amper geïnvesteerd in meer sportdeelname en het verenigingsleven, en alleen in de groei van de stad. Daardoor blijft het gemiddeld aantal sporturen per week per persoon gelijk.

In de lockdowns door het coronavirus hebben veel sportaanbieders leden verloren die daarna niet meer terugkeerden, wat een slechte ontwikkeling is zegt James. ‘De sportsector is vooral kwetsbare sporters uit het oog verloren door de coronamaatregelen. Mensen die nieuw aan het sporten zijn gekregen of mensen die amper bewegen, haakten ook het eerst af. Dat leidt tot minder inkomsten voor sportverenigingen, maar veel erger, minder bewegen kost ons als samenleving onze gezondheid en daarmee ook heel veel geld.’

Maar niet alle problemen bij sportaanbieders komen door corona, ook de gemeente zelf heeft daar een aandeel aldus de voorzitter. ‘Een groot probleem is het gebrek aan capaciteit in de sportaccommodaties in Utrecht, een gemeente die niet laagdrempelig aanspreekbaar is en meedenkt met verenigingen. Alles is nu erg bureaucratisch ingericht, waardoor maatwerk lastig is. We willen allerlei kansen benutten, maar door de werkwijze van de gemeente verdwijnt het enthousiasme bij vrijwilligers snel.

De directrice van Sport Utrecht Joscha de Vries vindt de extra subsidie een goed plan, zo zegt ze. ‘De uitdagingen voor de sportclubs zijn na de heropening van de sport niet voorbij, maar er is tijd nodig om weer naar het oude ledenniveau toe te groeien en de vrijwilligersorganisatie op orde te krijgen. De financiële steun die de gemeente Utrecht beschikbaar stelt is dan ook welverdiend en zeer welkom. Van voetbalclub tot dansschool of basketbalvereniging tot martial arts stichting. Bekijk de regelingen en vraag deze aan, want ze zijn er ook voor jou’, schrijft de directrice in de raadsbrief van de gemeente.

Het wordt nog afwachten of elke sportclub gebruik gaat maken van de subsidie. DVS – Koti Misi in ieder geval nog niet. ‘Niet voor ons. Omdat onze accommodaties per uur van de gemeente worden gehuurd, hebben we in coronatijd ook veel geld bespaard. Alleen als je een eigen accommodatie hebt, is dat anders. Onze grote uitdaging als sportaanbieders is nu kwetsbare mensen weer aan het sporten krijgen, en zorgen voor voldoende capaciteit in de accommodaties. En dit geld gaat dat denk ik niet oplossen’.

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.