‘Er speelt veel meer dan je denkt’

‘Er speelt veel meer dan je denkt’

Een beter beeld van hun werk, uitleg geven en kennis maken. Dat is wat wijkagente Marith Brouwer wil bereiken. Daarom staat ze hier in Utrecht Zuid, met een politiebus genaamd ‘MobileMedia’.

‘Het doel is om veel zichtbaar te zijn in de wijk en voor de bewoners om kennis te maken met mij als wijkagente’ vertelt Brouwer. De politiebus die op verschillende plekken in Utrecht te vinden is stond op 31 mei op het Smaagdplein in Tolsteeg, met als onderwerp meldingsbereidheid en contact.

Over de bus

‘We merken dat hier in deze wijk de meldingsbereidheid van mensen richting de politie vrij laag ligt. Mensen zijn toch bang om dingen zoals overlast of drugsdeal te melden. Soms is het probleem ook dat mensen niet weten hoe en waar ze dit moeten doen. Met deze bus en het feit dat we hier de hele dag staan, hopen we dat een stukje duidelijker en toegankelijker te maken.’ legt Brouwer uit. Dit is niet het enige wat ze doen. Ook hebben ze in de bus activiteiten voor kinderen, zoals kleurplaten of quizjes, geven ze informatie over thema’s zoals ciber-crime. Ook hangen er foto’s van alle teams en plekken waar ze met de bus zijn geweest en spelen er filmpjes af waarin te zien is hoe de politie te werk gaat tijdens een arrestatie. ‘Er speelt veel meer dan je af en toe denkt.’

De plek die ze kiezen voor het plaatsten van de vrachtwagen verschilt per keer. ‘Hier in deze buurt is de laatste tijd veel overlast van crossers, dus vandaar dat we voor vandaag dit plein hebben gekozen. Het is handig als je de plek kiest waar het probleem zich bevindt’ zegt Brouwer. Vorige keer stond de bus op ’t Goylaan, en de volgende locatie wordt het Salland in Lunetten.

Het fenomeen ‘MobileMedia’ is een apart onderdeel van de politie, en gaat rond door heel Nederland. Brouwer neemt alleen deel aan de bus in de regio Utrecht Zuid. De rest van de plekken laat ze over aan haar collega- wijkagenten. ‘In ieder gebied is de problematiek verschillend, en hebben we dus ook andere onderwerpen. Hier is het vooral het contact tussen burger en politie, dus daar focus is me op vandaag’ aldus Brouwer.

De bezoekers 

Het publiek wat eropaf komt is heel gevarieerd: van moeders met kinderen tot jongeren tot oudjes. ‘De kinderen worden helemaal wild als ze zo’n grote bus zien staan’ zegt Brouwers lachend. Ze vertelt dat ze niet per se doelen op een bepaalde groep, dus dat iedereen uit de wijk kan komen en gaan. ‘We proberen ook mensen enthousiast te maken voor de politie door middel van deze bus. Er is nog steeds een tekort en op deze manier proberen we ook te laten zien wat voor mooie kanten er aan dit vak kunnen zitten.’

Of het ook echt helpt en mensen daadwerkelijk meer meldingen maken na het bezoekje aan de bus kan Brouwers geen duidelijke uitspraak over doen. ‘Precieze cijfers durf ik niet te zeggen, maar je hoopt uiteraard altijd een verschil te maken, vooral als wijkagente.’

Over de auteur

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *