Studenten boos over lage basisbeurs en compensatie

Studenten boos over lage basisbeurs en compensatie

Utrecht – Veel Utrechtse studenten zijn boos over de lage basisbeurs en compensatie die ze in vanaf het collegejaar 2023/ 2024 krijgen. De regering maakte vorige maand bekend dat de compensatie €1436 gaat bedragen, de basisbeurs voor uitwonend €255 en voor thuiswonend €91. Nu deze knoop is doorgehakt is er wel meer duidelijkheid, maar daarbij ook meer frustratie.

‘Ik vind het niet kunnen. Sommigen moeten nou eenmaal veel lenen en hebben geen keus. Om dan zo weinig steun van de overheid te krijgen voelt echt als een mes in de rug’ zegt de negentienjarige student Lola van der Wielen, wonend in Utrecht Zuid. Ze is niet de enige student die er zo over denkt. De NOS meldt protesten na protest verspreid over het hele land, met als grootste locatie Amsterdam.

LSVB

De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) is het er ook niet mee eens en melden de bedragen heel laag te vinden. ‘Wij vinden dat studenten met een baantje van 12 uur per week en een basisbeurs schuldenvrij moeten kunnen afstuderen. Daarvoor is de €255 voor de meeste lang niet genoeg’ maakt voorzitter Ama Boahene duidelijk. Uit berekeningen van RTL Nieuws bleek ook dat vooral nu de prijzen enorm zijn gestegen, je dus nu minder waar hebt voor je geld en de studiebeurs in verhouding nog minder is dan voorheen.

De LSVB organiseerde begin dit jaar een groot protest tegen de hoogte van de beurs, maar zijn nog lang niet klaar. ‘Actievoeren helpt, het leeft onder studenten en ik geloof wel dat als we dat nu doen, dat dat een effect kan hebben’ vertelt Boahene. Op dit moment praten ze ook met het ministerie van onderwijs over de verdere plannen en proberen ze op die manier te beïnvloeden.

Politiek

Toch zitten er veel oppositiepartijen in de tweede kamer fel in dit debat. Zij vinden het, net als de LSVB, raar dat er zo weinig geld uitgaat naar de studenten. De Volkskrant schreef dat het bedrag van de basisbeurs nu minder is dan de basisbeurs die de studenten kregen tot 2015, voordat het leenstelsel inging. Dit beleid werd toen ingevoerd door de VVD en de PvdA, met steun van GroenLinks en D66. Eerder in 2019 stond het leenstelsel ook al onder druk. Toen zagen de PvdA en GroenLinks af van het financieringsbeleid, terwijl de andere twee partijen nog wel voor waren. Inmiddels zijn bijna partijen er dus vanaf gestapt, alleen de VVD was nog tegen meldde de NOS.

Pechgeneratie

De pechgeneratie (studenten die vanaf het jaar 2015 tot en met nu aan het studeren zijn) heeft in de jaren van het leenstelsel niks van een basisbijdrage gekregen van de overheid en moesten dus flink aan de bel trekken bij DUO. Dit heeft gezorgd voor een, voor de meeste, torenhoge studieschuld, wat kan lijden tot problemen bij het willen opbouwen van een financieel onafhankelijk leven. Uit bronnen van de NOS blijkt dat deze generatie een compensatie krijgt van €359 per jaar dat ze gestudeerd hebben, met een maximum bedrag van €1436 voor degene die daadwerkelijk zijn/ haar diploma heeft gehaald.

Verandering?

Of er nog veranderingen komen in de bedragen van de compensatie en de beurs is nog niet zeker. Hoewel de plannen voor nu stevig en vast te lijken bepaald, houden studenten en de LSVB nog hoop.

Over de auteur

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *