Steeds meer kinderen thuis door overvolle BSO’s

Steeds meer kinderen thuis door overvolle BSO’s

Credits: BSO Ludens Hoograven

Steeds meer ouders moeten thuisblijven voor hun kind omdat er geen plek meer is bij de buitenschoolse opvang. Dit is een gevolg van personeelstekort dat ontstaan is tijdens de coronacrisis. Utrecht-Zuid kent welgeteld acht BSO’s en overal staat een wachtlijst. Anouk van Stokkum (39), moeder van twee kinderen uit Hoograven, vertelt: ‘Mijn zoontje staat nu al anderhalf jaar op de wachtlijst, er is nog steeds nergens plek’.

 

Lange wachttijden voor de buitenschoolse opvang lijkt niet alleen in Utrecht een probleem. De meeste steden melden hier last van te hebben meldt de Telegraaf. Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), zegt het volgende: ‘In grote steden als Amsterdam en Utrecht kunnen de wachttijden voor de kinderopvang oplopen tot twee jaar’.

Corona

Twee jaar geleden liepen de BSO’s leeg als gevolg van de sluiting van scholen en de kinderopvang. Alleen ouders met essentiële beroepen zoals in de zorg konden hun kind nog naar de opvang brengen, de overige ouders waren genoodzaakt om thuiswerken te combineren met de opvang van hun kinderen. Het gevolg was dat het personeel werd ontslagen, de druk voelde om zich om te scholen, of in een andere sector aan het werk gingen. Toen de kinderen vervolgens weer naar school mochten was er weinig tot geen plek meer om ze op te vangen legt Gjalt Jellesma, voorzitter van de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) uit.

Personeelstekort

Nieuw personeel werven, of het oude personeel terughalen is evenmin eenvoudig. In alle sectoren is het personeelstekort een groot probleem, zo blijkt ook uit de berichtgeving in het Financieele Dagblad van 6 juni met de nieuwste financiële cijfers over het midden- en kleinbedrijf (mkb). Woordvoerder Leonie Derksen van SRA, een koepelorganisatie van accountantskantoren die de analyse heeft gemaakt op basis van ruim 7000 jaarrekeningen over 2021: “Er is nu een hele bijzondere situatie dat de economische groei in Nederland geremd wordt door het personeelstekort. Denk aan restaurants die niet volledig open kunnen omdat ze de mensen niet hebben of bouwbedrijven die de orders niet aan kunnen. De bedrijven hebben er in geen jaren zo goed voorgestaan, maar ze kunnen niet voldoende groeien en dat is ernstig met de huidige onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de brandstofprijzen en de koopkrachtdaling bij consumenten. Ze moeten het echt van deze maanden hebben. Als ouders vervolgens niet naar hun werk kunnen omdat er geen plek is in de opvang, is dat nog een extra bedreiging.”

Buitenschoolse opvang Utrecht-Zuid

BSO Ludens in Hoograven vertelt: ‘Er is in principe plek voor 300 kinderen, maar er kunnen er maar 100 geplaatst worden. Puur omdat er te weinig personeel is.’ Dit is één van de acht BSO’s waar Anouk van Stokkum haar zoontje heeft ingeschreven. ‘Ik kan volgend jaar niet thuiswerken om mijn zoontje op te vangen na school. Mijn ouders wonen te ver weg om drie keer in de week op te passen en mijn man heeft een full-time baan. Nu heb ik mijn achterbuurmeisje gevraagd om twee dagen in de week op te passen. Dit wordt alleen niet vergoed en dus gaat dit best wat geld kosten. Maar ik ben allang blij dat ik iemand heb gevonden’. Zegt van Stokkum. Dit probleem speelt al langer dan vandaag, zo vertelt Angelique van Beers (44) dat er drie jaar geleden ook al geen plek was voor haar kind op de BSO en dat ze uit gevolg haar baan heeft op moeten zeggen om voor haar kind te kunnen zorgen.

Oplossingen

Wat zijn de opties als er geen plek is op een kinderdagverblijf? Een buitenschoolse opvang vinden binnen in Utrecht is gewoon lastig en verhuizen is waarschijnlijk geen oplossing. Wel zijn er op de buitenschoolse opvang sprake van ‘populaire dagen’ Zo zijn de maandag, dinsdag en donderdag erg gewild. Probeer te kijken of er op de woensdag of de vrijdag nog wel plek vrij is. Het nemen van een gastouder is ook een goede oplossing en opvang binnen de familie is ook een goed alternatief. ‘Er ontstaat een hechte band tussen je ouders en je kinderen’ legt Jellesma uit.

 

 

Over de auteur

Paula Goossens

Paula Goossens (2004) heeft een grote interesse in mensen en luistert eerst voordat ze een mening vormt. Niet altijd is dat wat je ziet of hoort vanzelfsprekend de waarheid. Soms is het nodig om beter te kijken of te luisteren en dat is wat Paula van nature doet. Schrijven is van jongs af aan haar passie, de lezer meenemen in het verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.