Vuurwerkverbod met gemengde gevoelens ontvangen in Kanaleneiland

Vuurwerkverbod met gemengde gevoelens ontvangen in Kanaleneiland

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders over een vuurwerkverbod in Utrecht kwam deze week naar buiten. In navolging van dit nieuws is de krant Outzuiders in het Kanaleneiland de straat op gegaan om de meningen van bewoners te polsen. De reacties op het verbod waren overwegend positief maar er wordt nog wel getwijfeld over de alternatieven.

Een onderzoek ingesteld door het college van burgemeester en wethouders over het draagvlak van de traditie gaf als uitkomst dat dit flink is afgenomen, van 61% in 2017 naar 40% in 2021. Hierop heeft het college een voorstel aangekondigd voor een consumentenvuurwerkverbod in het jaargang 2022-2023.

Na rondgang van de krant Outzuiders in de wijk Kanaleneiland kwamen een aantal geluiden veelvuldig terug. Zo was de algemene stemming dat het consumentenvuurwerk gemist gaat worden, maar dat met de tijd meegaan ook noodzakelijk is. De kritiek richt zich voornamelijk op ‘hedendaags’ vuurwerk wat net zo zwaar als een ‘handgranaat’ zou zijn. Dit werd beaamt door een buurtbewoner in het winkelcentrum Nova: ‘Zoals ze nu bezig zijn loopt het de spuitgaten uit, dat kan zo niet langer’.

Over het voorstel van de gemeente voor georganiseerde vuurwerk(vrije) alternatieven wordt er gezegd: ‘dat gaat iets heel moeilijks worden, dat gaat jaren duren om aan te wennen’.  Een vuurwerkshow was ook niet de oplossing volgens een andere buurtbewoonster van Kanaleneiland: ‘zo`n vuurwerkspektakel ga ik niet naar toe, dat vind ik niet leuk’.

Volgens het rapport van de gemeente behoren een vuurwerkshow, lichtshow, buurtoost of een concert tot de activiteiten die bewoners als alternatief willen doen. De uiteindelijke georganiseerde vuurwerk(vrije) alternatieven voor de jaarwisseling van 2022-2023 staan nog niet vast.

luister hieronder naar een audioverslag van Noa Velvis, ze interviewde bewoners in het Kanaleneiland.

Over de auteur

Dani Logman

Dani Logman (2000) is een beginnend journalist uit Arnhem, studerend aan de school voor journalistiek te Utrecht. Binnen zijn producties hebben de maatschappij en sociale zaken een belangrijke rol. Alle thema`s van jeugdproblematiek tot de klimaatcrisis zijn aan Dani toe besteed. Als journalist vind Dani het belangrijk om een transparante informerende rol te hebben binnen de maatschappij. Deze journalistieke producties kunnen verschillen van audiovisuele producties tot artikelen en reportages.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *