Middeleeuwse baksteenoven blijft liggen voor toekomstig onderzoek

Middeleeuwse baksteenoven blijft liggen voor toekomstig onderzoek

Bron: oud-utrecht.nl

Rotsoord – Afgelopen juni is er tijdens de aanleg van een riool een oude baksteenoven ontdekt. Deze blijft merendeels liggen voor toekomstig onderzoek.

 Volgends archeoloog Gerben Beeuwkes blijft de middeleeuwse baksteenoven grotendeels liggen op de plek van de opgraving: ‘De rest van de oven blijft liggen waar hij ligt. De reden daarvoor is dat wij als archeologen de afspraak hebben niet meer op te graven dan nodig is. Zo bewaren we het voor de archeologen van de toekomst, die waarschijnlijk beschikken over betere technieken en meer kennis. Het kan dus zijn dat archeologen over 100 jaar weer onderzoek naar de oven kunnen doen. Ik heb natuurlijk wel veel gedocumenteerd en onderzocht en ook vondsten (waaronder de kleistenen) meegenomen voor nader onderzoek door specialisten. Uiteindelijk verwerk ik alle informatie in een archeologische basisrapportage die te downloaden is op de site van de gemeente Utrecht. De vondsten bewaren we in een depot.’

Uit onderzoek is gebleken dat de steenoven stamt uit de 15e eeuw. Naast de oven zijn er ook verschillende overblijfselen gerelateerd aan de baksteenoven ontdekt, zoals ongebakken bakstenen, verschillende verbrande lagen en kuilen met baksteenafval.

Omdat er maar een klein gedeelte van de oven is opgegraven, is er nog veel onduidelijkheid over het type oven, de grootte en het feit waarom er ongebakken kleistenen zijn bewaard gebleven.

https://soundcloud.com/madelief-bakker-346961425/audio-steenoven-mixdown?si=76f079cff03947e3a8e0c4bec657a318&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Valentijn Raven

Valentijn Raven (2003) is student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Hij is geboren en getogen in Hoorn. Als opkomende journalist wilt Valentijn een stem geven aan de ongehoorde mensen in de maatschappij en perspectieven belichten die je normaliter niet te zien krijgt. Deze wilt hij het liefst door middel van documentaires uitvoeren. Naast maatschappelijke belangstelling heeft Valentijn ook ambitie in de muziekjournalistiek. Hierbij komen muziek en journalistiek, zijn twee grootste passies, bij elkaar samen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *