Huizen, groen en kosten voor Utrecht

Huizen, groen en kosten voor Utrecht

Foto: Paula Goossens, Een groen dak.

Utrecht – Als gevolg op de ruimtelijke strategie van 2016 ligt nu een 7,1 miljard euro plan op tafel voor 2040. De gemeente van Utrecht heeft een document gepubliceerd van 217 pagina’s waar gedetailleerd de werkwijze, ideeën en kosten worden beschreven. Utrecht is nu aan de beurt om in een referendum te laten horen hoe zij over dit megaplan denken.  

Zeven miljard is er minimaal nodig schatten onderzoekers, daarvan moet minstens anderhalf miljard naar de woningbouw. Nu de gemeente zich weer meer gaat bemoeien met het aanleggen van woningen spreekt het voor zich dat er geld vrijkomt. De grootste geldvanger is mobiliteit, dat is noodzakelijk om de groeiende mensenmassa op te vangen. Overigens ziet de gemeente voor 2040 100 000 nieuwe bewoners tegemoet die net zoals de rest allemaal moeten wonen, werken en bewegen.   

Voor groen en maatschappelijke voorzieningen is 2,1 miljard euro gereserveerd. Gemeente Utrecht heeft een sterke prioriteit dat ondanks de groei van Utrecht dat gepaard gaat met veel groen en bloei. Dat zijn bijvoorbeeld kleine initiatieven als subsidie voor groene daken en bushaltes, maar ook grotere projecten als uitbreiding van parken, het verbeteren van wegen en het aanleggen van duurzame gebouwen.   

Michiel Norg is iemand die subsidie ontving voor het aanleggen van een groen dak. Verder is hij het afgelopen jaar overgestapt van diesel naar elektrisch rijden. “Mijn bedrijf maakt milieuvriendelijke verpakkingen voor vlees en kaas, dan moet ik ook wel het goede voorbeeld geven” verteld Michiel. Waar volgens Michiel ook aandacht aan gegeven mag worden is de A12. Bewoners van onder meer Hoograven zouden last hebben van het geluid door een te lage geluidsmuur. Verder komen er veel fijn stoffen over die rechtstreeks van de drukke snelweg afkomstig zijn. “Het is goed dat er geld wordt uitgetrokken voor de ontwikkeling van Utrecht, maar mijn prioriteiten liggen hier.” aldus Michiel. 

Over de auteur

Marijn Boogaard

Marijn Boogaard is op 22 december 2001 geboren in oud-west Amsterdam. Als student journalistiek op de hogeschool Utrecht is Marijn eropuit om actualiteit en en meningen te bestuderen. Verder wordt een kritische werkhouding aangenomen en verdiept Marijn zich ook in politiek en economie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.