Rivierenwijk in Utrecht-Zuidwest wordt groener

Rivierenwijk in Utrecht-Zuidwest wordt groener

Utrecht – De wijk Rivierenwijk is één van de minst groene wijken in Utrecht; hier moet verandering in komen, dat vinden de Gemeente en de bewoners van Rivierenwijk. De wijk zal een metamorfose krijgen met hulp van enthousiaste burgers en de initiatiefnemers.

Het feit dat de Rivierenwijk zo laag scoort op het aantal groen in de buurt, komt doordat het vooral ingericht is op de auto. De meeste bebouwing van de wijk vond vooral in de eerste helft van de 19e eeuw plaats waardoor het een versteende wijk is geworden met een snelle huizenbouw. Dit heeft geresulteerd tot een minder groene omgeving voor de buurt. “Nu kijken we natuurlijk heel anders tegen groen aan, ook met de klimaatverandering en de leefbaarheid van de stad zijn we het veel meer gaan waarderen, terwijl er in die tijd een hele andere blik op was.” Dit verteld Inge Aarts, projectsecretaris bij groenprojecten in de Rivierenwijk.

Om hier verandering in te brengen gaan bewoners en initiatiefnemers hiermee aan de slag. Dit gaan ze doen door te kijken wat bewoners graag nog zouden willen zien in hun wijk en vervolgens kunnen ze hiermee gaan beginnen. Buiten de publieke inrichting proberen de ondernemers van groenprojecten de bewoners ook enthousiast te maken om hun eigen tuin te vergroenen, bijvoorbeeld door het NK Tegelwippen te organiseren.

Op het moment zijn ze al bezig met het geveltuinenproject, dat is een strook begroeiing aan de straatkant dat omhoog groeit om de straat een groenere uitstraling te geven.  Ook zijn ze van plan om in het voorjaar van 2022 te starten bij een speeltuin van een school in Maasplein. Het moet in plaats van een versteende plek, een fijne groene speelplek zijn voor de kinderen.

 

[embed]https://soundcloud.com/user-35285406/interview-inge-aarts-1?si=238601e7e9cb45b085bba0c98245165d[/embed]

Over de auteur

Sem Janssen

Sem Janssen is een studente van 18 jaar aan de Hogeschool Utrecht journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *