Rijd dit jaar de Sint toch stilletjes voorbij

Rijd dit jaar de Sint toch stilletjes voorbij

Foto: Marijn Boogaard, strooigoed in de Albert Heijn

Utrecht – Oktober loopt op zijn einde en dat betekent dat Nederland zich mag verheugen op het sinterklaasfeest. 13 november zal de intocht plaatsvinden in een nog onbekende stad en locatie. Ook winkels en centrums maken zich weer op voor een leuk feest, met nadruk op het leuke. Na afgelopen jaren verhitte discussies, demonstraties en ophef is de verwachting nu dat de Sint vredig voorbijvaart.   

Toen in 1994 in de Bijlmer voor het eerst afkeurend werd gesproken over zwarte piet verwachte men niet dat het daadwerkelijk ook tot een eind zou komen. Net zoals in 2020 zal ook dit jaar sinterklaas gevierd worden met diverse soorten pieten. Er kan gesteld worden dat Nederland in een overgang fase zit wat betreft sinterklaas. Zo was in 2019 nog 71% voorstander van zwarte piet, in 2020 daalde dat al naar 55%. Dit jaar zal dat nog verder dalen denkt Peter, supermarkt manager van de Albert Heijn. 

‘De jongeren die zelf op een keer ouder worden groeien in deze discussie op en maken het anders mee dan de oudere generatie.’ Aldus Peter. Hij doelt hierop dat de mensen die er vooral bezwaar bij hebben ook met de tijd vergrijzen en de moderne generatie pieten zullen inburgeren. De komende jaren zal het tegengeluid nog wel te horen zijn maar het is officieel dat Nederland niet meer meedoet aan zwarte piet.  

Over de auteur

Marijn Boogaard

Marijn Boogaard is op 22 december 2001 geboren in oud-west Amsterdam. Als student journalistiek op de hogeschool Utrecht is Marijn eropuit om actualiteit en en meningen te bestuderen. Verder wordt een kritische werkhouding aangenomen en verdiept Marijn zich ook in politiek en economie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.