Nieuwe woningen portaal

Nieuwe woningen portaal

 

Utrecht – Portaal is bezig met hun plannen die al sinds 2009 op tafel liggen voor de Oudegeinlaan, Linschotensingel, Vronesteinlaan en de Nijeveldsingel. Maar hier zijn verschillende gevoelens over ontstaan onder de bewoners.

Op de plaats van de portiek- en maisonettewoningen komen er nieuwe woningen. Deze zullen van betere kwaliteit zijn, ook zullen ze energiezuiniger zijn. Maar met de verandering van sociale huurwoningen naar koopwoningen komen er ook prijsverhogingen. Dit is voor veel mensen die hier al wonen een behoorlijke tegenvaller.

Portaal is van plan om de buurt in fases te herbouwen. Hiermee willen ze proberen om de bewoners tijd te geven, niet gehaast het huis uit moeten en ze de keuze hebben om na de verbouwing terug te keren. Dit kwam helaas niet voor iedereen zo goed uit, tijdelijke bewoners van een anti-kraakpand in Hoograven moeten toch weg. Dit komt doordat de gemeente hen geen verlenging van hun huurovereenkomst heeft gegeven.

Er zijn buiten negatieve geluiden over de gentrificatie van de buurt ook positieve reacties. Deze reacties duiden voornamelijk op de komst van de nieuwe woningen en de hierdoor gevolgde sociale verandering in de buurt. ‘Ik vind wel dat we ook voor de lagere inkomensgroep huizen moeten hebben in Nederland en als dat nu niet het geval is, is dat natuurlijk wel foute boel. Maar aan de andere kant denk ik dat het voor de wijk in totaal wel goed is. Het moet dan niet helemaal doorslaan en allemaal koopwoningen worden, want daar krijg je een bepaald publiek mee maar bepaalde dingen in de wijk zijn niet zo fijn en ik denk wel dat dat samenhangt met het soort woningen dat je daar hebt.’ Jelle de Zwart in een interview met Pepijn van der Putten.

[embed]https://soundcloud.com/user-35285406/interview-met-jelle[/embed]

Over de auteur

Sem Janssen

Sem Janssen is een studente van 18 jaar aan de Hogeschool Utrecht journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *