Nieuw kunstwerk in fietstunnel onder Sowetobrug

Nieuw kunstwerk in fietstunnel onder Sowetobrug

Foto door: Bob Karhof

Utrecht – Sinds 30 oktober is er een nieuw kunstwerk openbaar gemaakt onder de Sowetobrug. Volgens bewoners was de sfeer in de tunnel onprettig en daarom besloten ze een plan te maken om een kunstwerk te laten plaatsen genaamd ‘Poort van welgelegen’.

Een bewoonster die naast de tunnel woont kwam hier vaker wandelen. Zij vond dat het tijd was om het ‘onveilige’ gevoel van de tunnel te veranderen. Ze nam contact op met Esther Derkx, een kunstenaar die al een tegelwand had ontworpen voor een andere tunnel. Esther Derkx wilde graag aan dit project meewerken. De bewoonster leverde het idee in bij het OZW (ondernemers collectief welgelegen) en kon hierdoor een deel van de financiering op kunnen halen, dit was helaas niet genoeg voor het hele project. Maar in ieder geval genoeg voor een ontwerp en een haalbaarheids onderzoek.

Uiteindelijk was er met behulp van de bewoners, bedrijven in de buurt en de gemeente genoeg geld bij elkaar opgehaald om dit kunstwerk te gaan maken. In het kunstwerk is de fotografie van Verheul te vinden. “Die persoonlijke foto’s die vond ik met name heel leuk om te gebruiken omdat je nu op dit moment je helemaal niet meer kunt voorstellen hoe de wijk er vroeger uit heeft gezien en dat het landbouwgrond was” vertelt Esther Derkx.

Door een aantal tegenslagen kon helaas het kunstwerk maar aan één zijde van de tunnel tot stand komen. De gemeente is het eens met dat de andere kant van de tunnel ook aangepakt moet worden. Maar op welk termijn kon wethouder Lot van Hooijdonk niet vertellen aan Esther. Dit zou waarschijnlijk plaats moeten vinden samen met een renovatie van de hele tunnel, in verband met de omleiding voor de fietsers.

In het fragment hieronder kunt een interview horen met Esther:

https://soundcloud.com/user-35285406/interview-esther-derkx-kopie?si=d7ec91044277417fbc64ab4555da048e

Over de auteur

Pepijn van der Putten

Pepijn van der Putten (1997) probeert een objectief licht te schijnen op de wereld. Zijn interesses reiken wijd van het faillissement van de plaatselijke bakker tot geopolitieke problemen die zich voordoen in de Zuid Chinese zee. Dit was voor hem een goede reden om zich te wenden tot de studie journalistiek. Pepijn heeft veel ervaring op het grafische vlak en weet zich een weg te banen door alle Adobe programma’s. Het netwerk van Pepijn is breed en hij hoopt dit verder uit te kunnen bereiden om uiteindelijk zijn werk en ervaring te verzilveren. Hij hoopt in de toekomst werk te kunnen gaan verrichten als buitenland correspondent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.