Jaarbeurs last groot aantal beurzen af na nieuwe maatregelen

Jaarbeurs last groot aantal beurzen af na nieuwe maatregelen

Utrecht – Slecht nieuws voor veel bezoekers van de Jaarbeurs in Utrecht. Het bestuur van de Jaarbeurs heeft besloten een groot aantal evenement af te lassen of te verzetten. Dit betreft onder andere de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, De Mega Platen en CD beurs en de Dutch Comic Co. Dit vanwege de nieuwe maatregelen na de persconferentie van 12 november. Het is volgens de Jaarbeurs en de gemeente niet langer verantwoord deze evenementen te organiseren.

Het is angstvallig stil in de Utrechtse Jaarbeurs. Af en toe hoor je een kort kuchje van een medewerker achter de balie. En wat klakkende nette schoenen van zakenmannen die elleboogtikkend hun vergaderzaal uitlopen. Geen geroezemoes van bedrijfsmensen die nieuwe klanten proberen te werven in hun net opgebouwde beursstand of het harde geluid van een muziekevenement. Na de persconferentie van vrijdag 12 november waarin het demissionair kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde. ’Het OMT heeft het advies gegeven het aantal contacten te verlagen onder alle sectoren en leeftijden’ zei de demissionair president Mark Rutte. ‘De effecten van de huidige maatregelen zijn niet goed genoeg om de besmettingen van het virus te verlagen’.

Met nieuwe maatregelen zoals de horeca om 20.00 uur ’s avonds dicht en het terug invoeren van de 1,5 meterregel. Ook voor evenementen werden er nieuwe strenge regels ingevoerd. Zoals dat evenementen tot 18.00 uur ’s avonds mogen duren, met vaste zitplaatsen, coronatoegangsbewijs en een maximaal aantal van 1250 mensen in een zaal. Met uitzondering op de ‘doorstroomlocaties’. Het lastig voor veel beurzen en evenementen om aan deze eisen te vol doen en zij moeten daarom maatregelen nemen.

Zo is het NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) genoodzaakt het evenement af te blazen. ‘We vinden het ontzettend jammer dat de NOT niet doorgaat. Het is een belangrijke beurs om de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs bij te houden, en het is altijd heel leuk om onze AOB-leden in onze stand op bezoek te hebben’ zegt Rob Voorwinden van de Algemene onderwijsbond. Ook al voldoet de beurs aan de voorwaarden voor een zogenaamd ‘doorstroomevenement‘ heeft de organisatie er toch voor gekozen het niet door te laten gaan.

‘Gezien de oplopende besmettingen lijkt het ons een goede beslissing om de beurs niet op dit moment te houden. Deze beslissing zagen we uiteraard, met de oplopende besmettingen van de afgelopen tijd, wel aankomen’. Ook omdat onderwijs één van de grootste bronnen van besmettingen is met een forse stijging in de laatste paar maanden, leek het de leiding geen goed plan om het feest door te laten gaan. ’Laten we voorkomen dat er hele mensenmassa’s besmet worden, in het belang van iedereen in het onderwijs’.

Niet alleen de individuele evenementen zijn de gedupeerde . Ook voor de Jaarbeurs zelf is dit een flinke klap nu veel evenementen afgelast of verplaatst moeten worden. Beurzen zoals de Verzameljaarbeurs en de Mega Platen en CD beurs zijn al afgelast en naar andere moet worden gekeken om te kijken of ze omgebouwd kunnen worden om aan de eisen van het kabinet te voldoen.

‘Natuurlijk vinden we het jammer maar we respecteren ook de keuze van de overheid’ zegt Charlotte Albrecht van de Jaarbeurs Utrecht. ‘Voor alle medewerkers, exposanten en bezoekers is dit een vervelende situatie’. Ook de Dutch Comic Con mag niet doorgaan. Volgens de gemeente Utrecht voldoet dit evenement niet aan de eisen van een doorstroomevenement en wordt het evenement opnieuw voor de derde keer uitgesteld. Voor de tiende editie van dit fantasy-event waren ruim 42.000 kaarten verkocht. Deze blijven wel geldig. ‘De ene bezoeker begreep de keuze om de beurs niet door te laten gaan en de ander had er geen begrip voor’.

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *