In het buitenland studeren en corona gaan toch samen

In het buitenland studeren en corona gaan toch samen

Dichterswijk – Bij de BuitenlandBeurs van dit jaar zijn weer veel mensen te bekennen. Er is heel veel te doen in hal acht van de Jaarbeurs, maar onze aandacht gaat vooral uit naar de presentatie over een studie of stage in het buitenland. Vooral nu er weer veel te doen is over corona.

De presentatie wordt gegeven door twee mannen die veel ervaring hebben met studies en stages in het buitenland. Sebastiaan van Kooten en Adriaan Kolkman hebben zelf de laatste paar jaar in het buitenland gestudeerd of stage gelopen en zij vertellen ons, op een koude vrijdagochtend, wat er allemaal moet gebeuren voordat je naar het buitenland kan vertrekken.

De hele zaal zit vol met jongeren en ouders waarvan de meeste veel informatie op hun papier krabbelen. De mensen die iets minder moeite willen doen, maken veel foto’s en zitten gapend onderuitgezakt de presentatie te volgen. Alsof ze er per se moeten zijn.

Deze jongeren zijn allemaal bij de BuitenlandBeurs voor één ding: Oriënteren over een studie, stage of tussenjaar in het buitenland. Bij de beurs kun je bij ervaringsdeskundige terecht om ze vragen te stellen over wat het allemaal precies inhoudt en kun je met deze informatie kijken of het iets voor jou is. Ook zijn er (internationale) instellingen aanwezig die je ook kunt spreken. (Bron 1)

De presentatie van Sebastiaan en Adriaan gaat op vele belangrijke zaken in. Van op tijd een visum aanvragen, want het proces duurt langer dan je denkt, tot het er over hebben hoe moeilijk het kan zijn dat je ineens alleen bent. Allemaal hele belangrijke zaken die sommige mensen ook aan het denken zetten. Je ziet mensen steeds moeilijker naar de beamer en de mannen staren alsof ze er nu pas achter komen hoeveel voorbereidingstijd het kost en dat ze aan het nadenken zijn of ze in het buitenland studeren wel echt zo’n goed idee vinden.

Na ongeveer twintig minuten komen ze bij het kopje ‘corona’ aan. Iets waar wij vooral in geïnteresseerd zijn. Ze vertellen dat het toch wel een stuk lastiger werd toen ze tijdens de coronatijd in het buitenland zaten. ‘Vooral dat alles online gedaan moest worden, vond ik heel irritant.’, verteld Sebastiaan tijdens de presentatie. ‘Ook kon je tijdens de lockdown niet meer met andere mensen afspreken, waardoor het soms toch wel wat eenzaam werd.’

Na de presentatie, die ongeveer dertig minuten duurt, hebben we nog een interview geregeld met Sebastiaan en Adriaan waar we verder konden ingaan op het probleem corona. Hierin vertellen ze dat tijdens de coronatijd er veel dingen anders waren. Vooral het verschil tussen Nederland en de landen waar ze dus waren, was voor hun apart. ‘Toen ik in Suriname werkte waren de regels best streng, maar omdat het daar erg mooi weer is, zat je veel buiten en voelde je je niet zo snel opgesloten.’, verteld Adriaan aan ons.

‘Ik kwam vorig jaar naar Finland toe en toen was het toch wel apart. Alles werd dus online gedaan en er was maar één fysiek college.’, zegt Sebastiaan. ‘Maar je leert nog beter zelfstandig te zijn. Dat leer je normaal al natuurlijk, maar door de corona dus nog meer. Je moet nog meer initiatief nemen en dat kan later weer goed van pas komen.’

We vragen ze als laatst nog of ze het een goed idee vinden om tijdens de corona een studie of stage te doen in het buitenland. Na even nadenken vinden ze het toch allebei nog een goed idee om dit te doen: ‘Ik zou nog steeds in het buitenland gaan studeren. Als je zelf gewoon voorzichtig en gevaccineerd bent, dan kan je bijna naar elke plek op de wereld. Je leert er toch wel veel van.’, zegt Adriaan.

‘Als je gevaccineerd bent kun je bijna naar elk land afreizen. Ik zou zelf zeggen: Ga er gewoon voor. Vooral als je naar een EU-land gaat. De maatregelen verschillen namelijk per land. Ik woon nu Finland en daar hoef ik nergens meer een mondkapje op. Ik vond het raar toen ik een mondkapje op moest in de trein toen ik terugkwam in Nederland!’, verteld Sebastiaan lachend.

Het interview met WilWeg ambassadeuren Sebastiaan en Adriaan gemaakt door verslaggeefster Esther Hekkers:

https://soundcloud.com/estherhekkers/in-het-buitenland-studeren-en-corona-gaan-toch-samen/s-WrMhSuO29jd?si=79e1b0ba435a4909857ecd755d05b317

Bron 1:

Studiekeuzebeurs Midden. (17 november 2021 woensdag). Start met je studiekeuze én buitenlandervaring op De BuitenlandBeurs en Studiekeuzebeurs Midden. AD/Algemeen Dagblad.nl. https://advance-lexis-com.hu.idm.oclc.org/api/document?collection=news&id=urn:contentItem:643J-MPK1-DY0X-9559-00000-00&context=1516831.

Over de auteur

Daan Roorda

Daan Roorda (2000) is een journalistiek student op de Hogeschool Utrecht. Wonend in Elst (GLD), maar geboren in het mooie Den Bosch, houd Daan van voetbal kijken en speelt ook graag zelf een potje in het weekend. Verder houd hij ook van Formule 1 en nog veel meer sporten. Het maakt hem niet uit waarover het nieuws gaat. Daan wilt als een beginnend journalist de mensen het nieuws brengen op een leuke, maar ook serieuze manier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *