Dag zeggen tegen de kliko’s, Utrecht stopt met scheiden van afval

Dag zeggen tegen de kliko’s, Utrecht stopt met scheiden van afval

Credits: Paula Goossens

HOOGRAVEN- Het is een koude ochtend, de nevel hangt boven de straat. Het is nog zo vroeg dat er niemand op straat te bekennen is en het enige dat te zien is zijn de tientallen kliko’s die in de mist staan opgesteld om voor de laatste keer opgehaald te worden. Alle bakken voor plastic, blik en pak keurig op een rijtje, een beeld dat niet meer terug zal komen. De stilte wordt verstoord als Michiel Norg (51), bewoner en ondernemer van duurzaam verpakkingsbedrijf Lumipack, zijn kliko naar de straat rolt. Hij vindt dit een stap achteruit in de weg naar afvalscheiding.

 De brief van de gemeente Utrecht was al bij iedereen op de mat gevallen; 24 november moeten de kliko’s van plastic, blik en pak vóór acht uur s’ morgens langs de weg staan. De vuilniswagen haalt de kliko’s op en dat wordt het einde van het zelfstandig afval scheiden in huis. Voortaan zal dit werk door sorteermachines gedaan worden. De machines zouden afval beter weten te scheiden dan de mensen thuis en er wordt een verbetering van ruim 25% beloofd.

 Michiel Norg vertelt hoe geërgerd hij is over het besluit van de gemeente Utrecht. ‘Ik vind het vreselijk dat de gemeente Utrecht stopt met het scheiden van afval. Een hele stap terug in de tijd. Ja, de machines kunnen meer afval scheiden, ook uit restafval, maar een groot deel van dit afval zal te vies zijn om te kunnen recyclen. Er is meer recyclebaar plastic als de mensen afval zelf scheiden. Niet alleen kost dit dus bakken met geld, maar het recyclebare plastic gaat er op achteruit.’

Bewoonster Leonie Derksen vindt het ook jammer: ‘Het voelt alsof ik al die jaren voor niks plastic heb gescheiden, het kleinste stukje plastic gooide ik al in de plasticbak. Ik werd mij er meer van bewust hoe belangrijk het is om bewust plastic te scheiden. Nu moeten we toch alles weer in dezelfde bak gooien, dus waar is dat goed voor geweest?’.  Niet iedereen is overigens negatief, zo blijkt uit een vragenrondje: andere buurtbewoners zijn enthousiast over dit initiatief, het scheelt hen immers tijd en energie omdat ze nu alles in dezelfde afvalbak kunnen gooien.

Zoals iedere andere woensdagochtend komt Jordan met snelle vaart aanrijden met de vuilniswagen. Zijn maten springen behendig van de wagen en beginnen met het legen van de kliko’s. Terwijl ze dit doen fluiten ze vrolijk een liedje. De mannen hebben plezier in hun werk.  Wat vindt Jordan ervan dat dit de laatste keer zal zijn dat ze de plastic bakken legen? ‘Het is voor ons wel kut, minder werken natuurlijk. Wij hebben een ‘nul uren’-contract en vuilnis ophalen is mijn fulltime job. De uren die nu vervallen worden niet vergoed, ik moet misschien op zoek naar een andere bijbaan om mijn maandinkomsten een beetje gelijk te houden’, aldus een zichtbaar teleurgestelde Jordan.

De kliko’s die opgehaald worden, zullen volgens de gemeente worden gerecycled en er wordt een verbetering van het recyclen van plastic, blik en pak beloofd van 25%. De gemeente Utrecht is niet de enige die gestopt is met het scheiden van afval: Amsterdam, Den Haag, Leiden, Nieuwegein, Leiderdorp en Bunschoten waren de voorlopers van het initiatief. De andere 345 gemeenten worden nog succesvol gestimuleerd om zelf hun afval te scheiden.

Over de auteur

Paula Goossens

Paula Goossens (2004) heeft een grote interesse in mensen en luistert eerst voordat ze een mening vormt. Niet altijd is dat wat je ziet of hoort vanzelfsprekend de waarheid. Soms is het nodig om beter te kijken of te luisteren en dat is wat Paula van nature doet. Schrijven is van jongs af aan haar passie, de lezer meenemen in het verhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.