Croeselaan – Na een week van chaos voor de bewoners van het op zondag onthulde krakerspand aan de Croeselaan hebben de krakers een duidelijke boodschap; ze zijn van plan te blijven. Het pand zelf is in slechte staat maar de jonge krakers zijn hard aan het klussen aan het pand om het weer leefbaar te maken. Ondanks het protest en de activistische krakers is het doek toch gevallen voor de Croeselaan, de sloop van de woningen gaat definitief door.
Het krakerspand zelf zit aan de Croeselaan 211, boven een yoga studio en naast de coffeeshop HI/LO. Op het eerste gezicht valt het pand je amper op totdat je bijna tegen het bordje ‘wonen = basisrecht’ aanloopt, dat als een nachtlampje vanaf de muur naar buiten steekt. Als je vervolgens naar boven kijkt wordt je overvallen met spandoeken met leuzen zoals ‘kraak je straat’ en ‘sloop fort Europa’.
Wat gelijk opvalt is de vriendelijkheid van de krakers en dit wordt ook beaamd door de coffeeshop eigenaar, die een sigaretje voor de zaak rookt; ‘Bel lekker aan, ze (de krakers) zijn echt heel vriendelijk’. De deur wordt vanuit binnen van het slot gehaald, duidelijk een nieuw slot en bel, en een achttienjarig persoon doet open. Al snel wordt duidelijk dat voor een gesprek de woordvoerder van het huis het aanspreekpunt is, ja het huis heeft een woordvoerder. De partner, een achttienjarige hen, van de persoon, niet de woordvoerder, komt naar beneden en geeft toestemming het huis te betreden, maar foto’s maken mag absoluut niet. De twee personen zijn partners van elkaar, de een rood en de ander blauw harig, en willen graag het huis laten zien en een praatje maken maar blijven vanwege de aangifte die de huiseigenaar eerder deze week heeft ingediend anoniem. De diepte kunnen ze op sommige onderwerpen ook niet ingaan want daar hebben ze de woordvoerder van de krakersbeweging voor.
Op het balkon, aan de achterkant van het huis, hangt een groot spandoek waarin ze hun eigen daden verklaren ‘wat niet mag, kan nog steeds. 2010-heden’. Dit refereert naar het strafbaar maken van kraken door het kabinet Balkenende, waar de kraakbeweging vanzelfsprekend geen gehoor aan zal geven. De jonge krakers op de Croeselaan geven dus ook vol overtuiging aan dat ze hier van plan zijn te blijven zolang het kan.
De planning van de gemeenteraad is het slopen van 31 (sociale huur) woningen en deze vervangen met meer dan 3200 woningen, appartementen en bedrijfsgebouwen. Op de plek van de te slopen woningen moet een park komen en alternatieven opties zijn meermaals afgewezen door de coalitie in de raad. Als je door de straat loopt zie je de bordjes op de ramen hangen met `de crisis is nu`. De bewoners zitten midden in dit politieke gevecht en ze staan er machteloos in. Het dossier is al sinds de jaren 90 gaande en is meermaals aangepast. Nu, anno 2021, zit er eindelijke schot in de zaak en is een meerderheid van de raad het eens over de uitwerking van de plannen. Tot ontzetting van de krakers en de bewoners en eindeloze pogingen van de oppositie om de woningen te behouden is vandaag toch de kogel door de kerk en gaat de sloop definitief door. Voor de bewoners van de sociale huurwoningen komt aan de overkant een complex waar naar toe ze kunnen verhuizen, de gemeente heeft toegezegd de meeste lasten te dragen voor de bewoners tijdens de verhuizing.
Het huis zit vol jongeren van rond de twintig, sommige wonen er en anderen zijn aan het helpen het huis op te knappen. De vriendelijkheid en openheid van de bewoners is overweldigend en in het huis geldt één regel die net achter de voordeur hangt ‘gender is a concept’. De trap naar boven kraakt lichtelijk en eenmaal op de eerste verdieping aangekomen valt te begrijpen waarom het pand leegstond: het is grotendeels leeg gestript. De vloer ligt eruit, een aantal muurtjes zijn verdwenen en de trap naar de verdieping erboven is alles behalve stevig. de keuken is niet veel meer over behalve het aluminium blad wat er nog op ligt, de ‘keuken’ staat zo vol rommel dat het koffiezetapparaat maar op een kartonnen doos ernaast staat. De matrassen liggen overal op de eerste en tweede verdieping, gas is er niet dus is het ‘dicht tegen elkaar aankruipen’ geblazen.
Typerend voor de vriendelijkheid van de bewoners hangt er een briefje van de yogastudio, die onder de krakers zit, midden in de gang. Op het briefje staan alle lessen aangegeven van de yogaschool en hierbij wordt door de bewoners aangegeven dat ze op deze tijden stil moeten zijn. Op de vraag of ze al een keer hebben meegedaan wordt gezegd; ‘Nee nog niet, we zijn nog aan het bijkomen van de achtbaan waarin we zijn beland’. Het mediacircus draaide deze week op volle toeren in de Croeselaan en dit zijn immers nog jongeren die nog naar school gaan, voor nu kijken ze dan ook uit naar de wederkeer van de rust in hun levens, alhoewel ze ook weten dat als kraker je dat niet vaak hebt.
de fractievoorzitter van de PVDA en voornaamste tegenstander van de plannen Rick van der Zweth, probeerde in het laatste debat in de raad over dit dossier, verslaggeven door Diane Hoekstra van het AD op 26 november, op het sentiment van de coalitiepartijen te spelen om de sloop te voorkomen; ‘Er zijn al eens kapitale fouten gemaakt in de Utrechtse politiek. Ik noem het dempen van de singel, de sloop van ‘De Utrecht’ en ook nu dreigt er weer een onwenselijk en onomkeerbaar besluit te worden genomen. De sociale huurwoningen kunnen gered worden. Het plan wat er ligt kan overeind blijven, alleen het park wordt gewoon iets kleiner. We kunnen een grote fout voorkomen: stop de sloop.’ Voor de bewoners kwam dit te laat en hen lot is nu verdoemd tot verhuizen, ‘de crisis is nu’ blijft even actueel voor de bewoners in de gevreesde aanstaande transitie periode.
Hieronder een audio verslag van verslaggever Yacin Barry
https://soundcloud.com/user766556006/yacin-barry-reportage-woonprotest-op-de-croeselaan/s-Pw5Qzlr9xxK?si=800d219702924d1fb306a93255574772