Utrecht Circulair in 2050

Utrecht Circulair in 2050

Utrecht – In Utrecht zijn meerdere gebouwen en soms zelfs gebieden omgetoverd van stoffige verlaten panden naar nieuwe creatieve hotspots. Dit gebeurt op allerlei verschillende manieren binnen Utrecht en circulair bouwen en verbouwen en heeft zodoende zijn eigen plan; Utrecht Circulair 2020-2023.

In dit plan heeft de gemeente duidelijke doelen gesteld zoals voor de helft circulair zijn in 2030, en volledig in 2050. De gemeente is tot 2023 voornamelijk bezig met experimenteren en hierop volgen we drie diverse voorbeelden van circulair bouwen en werken in Utrecht; Het Werkspoorkwartier, Rotsoord en het voormalige schoolpand van de Ariënsschool. Een wezenlijk contrast met de immense projecten van de gemeente zoals Het Merwedekanaalzone, Beurskwartier, Cartesiusdriehoek en de Kruisvaartkade.

Het Werkspoorkwartier

Het Werkspoorkwartier, gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Utrechtse wijk Zuilen, is een nieuwe maar bekende manier waarop een circulaire economie tot stand wordt gebracht. Dit oude industrieterrein is een nieuw leven ingeblazen door een hele nieuwe economie er te vestigen. Op het eerste zicht lijkt er niets bijzonders aan dit terrein, maar wanneer je door de grote ramen van het werkspoorkathedraal kijkt zie je dat het alles behalve industrie is. Projectleider van het Werkspoorkwartier Tony Schoen zegt hierover: ‘we zijn echt gaan kijken naar materialen hergebruiken, laten zien dat je met gebruikte materialen gebouwen kunt bouwen en bedrijven zoeken die hier mee willen werken’. Zodoende zijn er allerlei verschillende bedrijven gevestigd variërend van ‘Bio-based’ schoenen maken, groen daken aanleggen en in het gebied van het hergebruiken van allerlei materialen.

Aan de waterkant voor het Werkspoorkathedraal is een café van De Leckere, om de hoek zit de brouwerij zelf, en de kleine bootjes komen onder de ophaalbrug door aan bij de zandvlakte voor de kathedraal. Als je door de grote ramen kijkt zie je de massieve metalen constructies met daarnaast op grondniveau een paar kleine werkplekjes. In de grote zaal ziet het er zo dus verwonderlijk leeg uit dat je wordt overweldigd door de grootheid. Achter de grootheid gaat een kleinschalige ‘booming-busisness’ In het pad naar een circulaire economie.

Rotsoord

Rotsoord is gelegen net achter station Leidsche rijn en is een mooi voorbeeld van hoe historie samen kan gaan met nieuwbouw. Een aantal gebouwen zijn als monument aangemerkt aangezien dit ook het oudste ‘industrieterrein’ van Utrecht is. De meest opvallende van alle is de stenen watertoren aan het water. Nu zit er een klein café waar beneden maar ook boven gezeten kan worden met een wonderlijk uitzicht op Utrecht. De historische panden hebben stuk voor stuk een nieuw doel gekregen en worden omringt door nieuwbouw en groen.

Aan de randen wordt je nog omver geblazen door de hoge appartementencomplexen voor bewoners en studenten, maar als je dieper naar binnen loopt komt het oud-Hollandse gevoel bijna naar boven omringt door een vogelopvang, kinderboerderij maar ook ateliers voor de HKU in de Pastoe Fabriek. Een gebied vol. Tussen al dit plezier voor de ogen herbergt Rotsoord dus meerdere cafes, bedrijven, ateliers en is zo een creatieve hotspot verhuld in oude fabrieken en loodsen. Bedrijven als Tafelboom zitten er gevestigd die op hun beurt Utrechtse stadsbomen archiveren en hergebruiken.
Ook de Villa Staatsen wordt nog steeds gebruikt, de kinderboerderij is hier nu gevestigd. De Villa heeft zijn naam nadat A. Staatsen er eind 19e eeuw ging wonen en er zijn ‘kleederbleekerij’ Staatsen vestigde. Het pand ziet er nog uitstekend uit en het gevoel van ontsnapping van de drukte achter de bomen en struiken van de kinderboerderij is verfrissend. zo is Rotsoord een mooie samenkomst van creatieve industure, natuur, duurzaamheid en historie in dit kleine stadsdeel.

Ariënsschool

Het voormalige gebouw van de Ariënsschool aan de Duurstedelaan is omgebouwd tot duurzame woningen. De gemeente heeft de grond in 2017 verkocht na een selectieprocedure gefocust op een aantal criteria. Volgens de gemeente heeft ‘het voormalige schoolgebouw een tenderproces doorlopen waarbij duurzaamheidaspecten en het behoud van de karakter van het oude gebouw hebben een belangrijke plek hebben gekregen’. En juist omdat dit zo voorzichtig en zorgvuldig is gedaan is het een voorbeeld voor de gemeente geworden, zo komt het ook naar voren in het plan ‘Utrecht Circulair 2020-2023’.

Vanaf de voorkant is geen ingang en er loopt een klein padje doorheen wat voelt als een net aangelegd park. Twee zwarte stenen uitkijkposten steken de muur uit en de kozijnen zijn geel. De voorzijde is grotendeels behouden en heeft een moderne lik gekregen, toch komt het jaren 50 schoolgebouw gevoel hier erg in terug. De zijkant heeft nieuwe hekken die leid naar de inga ng van de woningen. En wat vanaf buiten niet te zien valt maar deze woningen zitten in de oude klaslokalen zijn goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen op het dak, onder de streep is het energieneutraal. Zo is een historisch schoolpand weer toekomstbestendig gemaakt en blijft de Duurstedelaan een opvallend verschijnsel in Hoograven.

luister hieronder naar een audio verslag van Yacin Barry over het Werkspoorkwartier.

https://soundcloud.com/user766556006/yacin-barry-circulaire-bouw-in-utrecht/s-k2JgmWQrNhi?si=e539e97ffdfd4a7da1035abdfdf16517

Over de auteur

Dani Logman

Dani Logman (2000) is een beginnend journalist uit Arnhem, studerend aan de school voor journalistiek te Utrecht. Binnen zijn producties hebben de maatschappij en sociale zaken een belangrijke rol. Alle thema`s van jeugdproblematiek tot de klimaatcrisis zijn aan Dani toe besteed. Als journalist vind Dani het belangrijk om een transparante informerende rol te hebben binnen de maatschappij. Deze journalistieke producties kunnen verschillen van audiovisuele producties tot artikelen en reportages.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.