Paarse Vrijdag: Een belangrijk onderdeel van de Samenleving

Paarse Vrijdag: Een belangrijk onderdeel van de Samenleving

Kanaleneiland – Purple Friday, ofwel Paarse Vrijdag in het Nederlands, is een dag dat een keer per jaar plaatsvindt over de hele wereld. Het heeft de naam gekregen van de kleur paars op de regenboogvlag dat spirit en geest representeerd. Het is een viering van gay pride, maar ook een oproep tot aandacht voor discriminatie tegen mensen die lid zijn van de LHBTI gemeenschap. Op Purple Friday is het de bedoeling dat zo veel mensen mogelijk een paars kledingstuk dragen om hun steun voor LHBTI te laten zien. Op 10 december 2021 nam de viering niet alleen op de HU, niet alleen in Utrecht, maar over de hele wereld plaats. Maar, wat wel opvallend was, was het aantal mensen in Utrecht die geen paarsen kledingstuk droegen. 

Het Verleden tot Heden

Voor tientallen jaren nu, hebben leden van LHBTI enorm veel discriminatie en overlast meegemaakt. Het idee achter Purple Friday is om dat zo veel mogelijk te veranderen. Hoe meer mensen eraan meedoen, hoe groter de kans dat er zeker maar langzaam steeds minder discriminatie voorkomt. Sommige Utrechters vinden dat het minder nodig is terwijl anderen het juist ontzettend belangrijk vinden.

Zelfs de Gemeente Utrecht heeft een agenda opgemaakt om discriminatie tegen leden van LHBTI te verminderen. Het agenda bevat plannen en maatregelen die concreet uitleggen wat de Gemeente Utrecht van plan is om discriminatie tegen te gaan. Zij wil tegen 2022 Utrecht een plaats maken waar mensen veilig en zichzelf kunnen voelen zonder dat ze bang zullen zijn om hand in hand op straat te lopen of hun regenboogvlag te laten vliegen.

Van Scienceparks naar Business Parks

Purple Friday is een beweging dat vooral op middelbare scholen is begonnen om de suïcidecijfers tussen jongeren te bestrijden. In 2010 is een wetenschappelijk onderzoek gedaan dat bewees dat er een directe verband was tussen pesten en suïcidecijfers. De viering van gay pride dat elke tweede vrijdag van december plaatsvindt is opgericht om precies dit te verminderen.   

COC Nederland en Student Pride NL hadden samen het idee om zowel hogescholen als universiteiten in Nederland paars te laten kleuren. Het idee erachter was om het pesten van LHBTI’s in het hoger onderwijs, wat nog heel voorkomend is, tegen te gaan. Dit niet alleen omdat dat het juiste ding is om te doen, maar ook omdat jongvolwassenen het hoger onderwijs ingaan om zichzelf te ontdekken en om werkelijk hun eigen persoon te worden.

Pesten is niet alleen iets dat op de schoolplein gebeurt, het gebeurt ook vaak op de werkvloer en de situatie van vandaag de dag is ernstiger dan mensen realiseren. Ongeveer de helft van LHBTI’s hebben sinds 2012 vijf keer meer zelfmoordgedachten gehad dan de rest van de bevolking. Ook hebben vier keer zo meer LHBTI’s een zelfmoordpoging gedaan. Dit is precies de reden waarom Purple Friday zo belangrijk is.  

‘Het wordt nu meer doorgetrokken naar de werkvloer, wat heel belangrijk is’. – aldus Rick Mobach, lid van de LHBTI gemeenschap en bewoner van Utrecht Zuid.

Tot slot, aandacht voor Purple Friday is iets dat zeker door moet gaan, de ruimte moet krijgen om te groeien en iets dat gezien en geaccepteerd door iedereen moet zijn.

Over de auteur

Matthew van de Water

Matthew van de Water (21) heeft tot zover een best wel spannend leven gehad. Geboren in Ierland in 1999, in 2001 naar Nijmegen verhuisd en leefde de rest van zijn jeugd door in Duitsland van 2005 tot 2013. Tegenwoordig studeert Matthew journalistiek op de Hogeschool Utrecht (HU). Ook al is muziek zijn passie heeft hij een verlangen om controversiele en belangrijke onderwerpen op een waardevolle manier aan het publiek over te brengen in de form van interviews, artikels en documentaires.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.