Voormalig ROC-schoolgebouw in Utrecht wordt gesloopt en ingeruild voor waarschijnlijk tijdelijke woonunits

Voormalig ROC-schoolgebouw in Utrecht wordt gesloopt en ingeruild voor waarschijnlijk tijdelijke woonunits

Het ROC-gebouw

Utrecht – Heel het oude pand is omringd met blaadjes, het is echt herfstig weer buiten. Het gebouw is omringd door hoge struiken, in allerlei verschillende kleuren groen, met onder andere doornstruiken. Projectontwikkelaar Janssen de Jong wil het oude schoolgebouw slopen en hier tijdelijke woonunits neerzetten.  Het is de bedoeling dat het er in het derde kwartaal van 2022 gestart wordt met de bouw van de woonunits op de Pagelaan 1. Het IDOC is al vastgesteld afgelopen november door het college van B en W.

Het plan

Hard geluid van in de verte voorbij rijdende auto’s, piepende banden en getoeter. Het is ook vrij opvallend om te zien dat er in een levendige buurt met onder andere een sportpark, een voetbalclub, korfbalclub en scholen een enorm verlaten gebouw staat. Eerst was het idee om woningbouw op deze plek te realiseren. Dit is nu alleen niet mogelijk, omdat het verkeer op de snelweg A12 zorgt voor te veel lawaai. Daarom is er samen met Janssen de Jong onderzocht of het mogelijk het terrein op een andere manier toch een tijdelijke bestemming te geven. Uit onderzoek is gebleken dat een tijdelijke invulling met woonunits op deze plek wel mogelijk is. De bedoeling is om 300 tijdelijke woonunits neer te zetten voor een periode van minimaal vijf en maximaal tien jaar. Er moet nu eerst nog verder onderzocht worden wat mogelijk is op deze plek.

Omwonenden

Ingeslagen ramen, een verwilderde tuin en rommel. Het gebouw is enorm verouderd, aangezien er sommige stukken missen aan de buitenkant van het gebouw. Het gekke is dat er nog spullen staan die eruitzien als of ze net nog gebruikt zijn, een stoel op de nooduitgang trap, met een dweil in een bak ernaast. Naar binnen kijken is vrij moeilijk door de vele begroeiing, ook tegen het gebouw aan. Er staat zelfs nog licht aan helemaal bovenin in het gebouw. De omwonenden van het nu nog ROC-schoolgebouw zijn in september 2018 op de hoogte gebracht van het nieuwbouwplan, er was een ook inloopbijeenkomst die zei konden bezoeken. Hier hebben de bewoners reacties gegeven op het plan. Deze reacties zijn beantwoord en gebundeld in een nota van beantwoording. Door deze reacties is er nader onderzoek gedaan naar wat de gevolgen kunnen zijn voor het extra verkeer en geluidsoverlast van het bouwen in de buurt, aangezien er twee plekken zijn waar de woonunits gaan komen. Aan de hand hiervan is afgesproken om geluid reducerend asfalt in de straat te gaan plaatsen. Paula Goossens woont vlak bij het gebouw: ‘Ik vind het dus echt een heel erg lelijk gebouw, maar ik heb wel gehoord dat het belangrijk is om dit gebouw in onze buurt te laten omdat het een beschermlaag is tegen de stikstoffen op de A12.’

Tijdelijke woningen

Voor woningen die tijdelijk zijn gelden minder strenge regels met betrekking tot de maximale geluidsbelasting. Hierdoor kunnen tijdelijke woningen wel gebouwd worden en dit is erg belangrijk zegt Wybren de Jong (observatie en opinie schrijver):’ Door de afgelegen en afgeschermde locatie en het opgeschoten groen is er sprake van vandalisme en inbraken. Een groot deel van het pand is al niet meer te gebruiken omdat al het leidingwerk eruit gestolen is.’Wel is het belangrijk dat de tijdelijke bewoners zich prettig voelen in hun huis, daarom wordt er nog gekeken naar maatregelen die er genomen kunnen worden voor een fijn verblijf. Er ligt nog een tweede locatie dicht bij de pagelaan waar misschien ook nog tijdelijke woonunits komen. Omdat dit effect heeft op dezelfde omgeving moet er goed gekeken worden hoe de tijdelijke woonunits goed op elkaar afgestemd kunnen worden.

Over de auteur

Madelief Bakker

Madelief Bakker is geboren op 14 mei 2003 in Hoorn. Anderen vinden haar een sociaal en lief persoon die doelgericht te werk gaat. Ze studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht en zit in haar eerste jaar. Haar interesse ligt vooral bij media en misdaad. Later zou ze graag een eigen bedrijf willen opstarten. Madelief gaat in haar vrije tijd graag leuke dingen doen met vrienden of wandelen met haar hond Flo in het park.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.