Echte kerstboom meer in trek bij de Utrechters

Echte kerstboom meer in trek bij de Utrechters

Kerstbomen bij Intratuin aan de Koningsweg

Utrecht – De kerstdagen zijn in aantocht en veel Utrechters halen een kerstboom in huis. Bij de Intratuin aan de Koningsweg is de verkoop van kerstbomen in volle gang. Echte kerstbomen zijn echter meer in trek bij de klanten dan de neppe variant

Het is een zachte winterse donderdagmiddag. Het zonnetje schijnt door de mist heen en de wind is gaan liggen. Mensen gaan erop uit om van het weer te genieten en om kerstinkopen te doen. Bij de Intratuin aan de Koningsweg is dat niet veel anders. De winkel wordt druk bezocht. Veel mensen komen naar de Intratuin om een kerstboom te kopen. Er wordt een breed assortiment aangeboden. Er worden zowel echte als neppe kerstbomen verkocht in verschillende grootte en maten. De neppe bomen zijn erg veelzijdig. De ene is bestrooit met nepsneeuw en in de ander zijn de lichtjes al opgetuigd. Bij de echte dennenbomen is de variatie ook zeer aanwezig. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld de populaire Nordmann, de klassieke fijnspar of een blauwspar. Elke soort heeft zo zijn voordelen: de blauwspar heeft amper last van naalduitval en zo staat de fijnspar bekend om de heerlijke dennengeur. De prijzen tussen echte en neppe kerstbomen is zichtbaar aanwezig. Voor een nepperd van anderhalve meter betaal je al gauw 350 euro. Voor een echte boom van dezelfde grootte betaal je maar een schappelijke prijs van 70 euro. 

Dit is voor de meeste klanten de factor waarom ze liever een echte willen kopen. ‘Ik geef liever elk jaar 70 euro uit aan een echte kerstboom in plaats van een neppe kerstboom van 350 euro.’ vertelt een klant. ‘Ik vind een echte kerstboom sowieso mooier en de geur van een echte draagt toe aan de kerstsfeer’. ‘Ik ben me ervan bewust dat een echte slecht is voor het milieu, alleen is een nepperd te duur voor mij en vind ik een echte boom veel mooier’. ‘Ik heb voorgaande jaren altijd een echte kerstboom gekocht, maar heb nu de keuze gemaakt om een neppe te kopen. Ik word al wat ouder en een echte kerstboom moet je elk jaar weer weggooien en de neppe kerstboom kan ik elk jaar weer opnieuw gebruiken, dus dat scheelt mij weer last.’ verteld een andere klant.

Maar welke optie is duurzamer en beter voor het milieu?. Volgens Milieu Centraal staat de klimaatimpact van een echte kerstboom gelijk aan 25 kilometer autorijden. Dit valt wel mee, maar hiermee wordt alleen de CO2 uitstoot berekend. ‘Klimaatschade alleen berekenen in CO2, dat is veel te simplistisch, zegt hoogleraar natuur- en bosbehoud Esther Turnhout. Naast de CO2 uitstoot spelen de afname van de biodiversiteit, gebruik van pesticide en het bodemgebruik ook mee. Een neppe kerstboom daarentegen is ook niet perse beter voor het milieu. Milieu Centraal stelt dat als je een neppe kerstboom 5 a 10 jaar gebruikt, het al een stuk duurzamer is. Ze adviseerden daarom ook om een tweedehands of een goede kwaliteit nep boom aan te schaffen. 

Over de auteur

Valentijn Raven

Valentijn Raven (2003) is student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Hij is geboren en getogen in Hoorn. Als opkomende journalist wilt Valentijn een stem geven aan de ongehoorde mensen in de maatschappij en perspectieven belichten die je normaliter niet te zien krijgt. Deze wilt hij het liefst door middel van documentaires uitvoeren. Naast maatschappelijke belangstelling heeft Valentijn ook ambitie in de muziekjournalistiek. Hierbij komen muziek en journalistiek, zijn twee grootste passies, bij elkaar samen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *