Toenemende armoede in Utrecht-Zuid

Toenemende armoede in Utrecht-Zuid

Lunetten – Armoede in Utrecht-Zuid is iets dat langzaam maar zeker weer toeneemt, vooral in de subwijk Lunetten. Sinds 2015 tot heden is het aantal mensen die onder de armoedelijn wonen met liefst 2% toegenomen en voor een wijk zoals Lunetten meet maar 11,547 inwoners is dat best wel veel.

Al is Lunetten zeker niet de armste wijk in Utrecht-Zuid is er alsnog armoede in de omgeving te voelen, het is een onzichtbare armoede dat de wijk infesteert. Op straat ligt veel vuilnis en balkons variëren van niet zeer schoon tot heel vies. Door de dag heen wordt het steeds drukker maar het enige wat er eigenlijk te horen is, is het geklets van scholieren die tijdens hun pauze naar de supermarkt gaan en het krach en gekraak van winkelkarren.   

De voedselbank in Lunetten, wat eigenlijk een onderdeel van de Musketon is (een wijkcentrum vlak bij de winkelcentrum in Lunetten), accepteert alle soorten donaties van iedereen in de wijk. Binnen de wijkcentrum is het zo stil dat je bijna je eigen gedachten kan horen. Af en toe wordt een praatje tussen buren of vrienden door de gangen geëchood. Mensen met een yoga broek lopen het gebouw enthousiast binnen voor hun fysio afspraken en lopen bezweet en moe het gebouw weer uit.

Binnen de voedselbank zelf is alleen het geluid van verzorging voor de wijk en hard werk te horen. Medewerkers organiseren de verschillende donaties en sorteren ze in categorieën. Ze variëren van zuivelproducten en boterham benodigdheden tot shampoo’s en ongebruikte buizen tandpasta. De medewerkers zijn hard aan het werk en sommige doen het ook als vrijwilligers werk.

Veel bewoners van Utrecht-Zuid wonen in een huishouden dat onder de armoedegrens ligt en het zijn vaak dit soort mensen die naar de voedselbank komen en ook een U-pas nodig hebben. In de samenvatting van de armoedemonitor 2021 wordt vermeld dat mensen die opgroeien of leven in een huishouden dat onder de armoedegrens ligt ook vaker dan niet een slechter maatschappelijk en persoonlijk welbevinden ervaren. De voedselbank binnen de Musketon in Lunetten is een van de plekken dat die soort mensen de kans geeft om een dag zonder eten te vermijden. 

Bewoners in Utrecht Zuid zeggen: ‘Vaak kiezen ouders om liever een pakje per dag te roken waardoor de kinderen geen zwemdiploma kunnen halen bijvoorbeeld.’ Ook zeggen anderen: ‘De daklozen die je op straat ziet rondlopen worden vaak bekenden gezichten. De verkeerde keuzes worden gewoon gemaakt en door corona hebben veel mensen hun baan verloren.’ 

Tot slot, de armoede in Utrecht-Zuid neemt weer toe en het zijn vaak dezelfde mensen die dezelfde verkeerde keuzes maken. Ze geven te veel geld uit aan onnodige dingen terwijl ze soms eten en goederen van de voedselbank moeten halen. Het heeft vaker dan niet negatieve gevolgen voor kinderen die in een huishouden opgroeien dat onder de armoede grens ligt. Er is zeker armoede in Lunetten zowel als de rest van Utrecht en het lijkt alsof het in de komende maanden of misschien jaren alleen maar toe gaat nemen.    

Over de auteur

Matthew van de Water

Hoi! Ik ben Matthew en ik woon in Arnhem. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (HU) en ik maak graag producties over kunst & cultuur, muziek en controversiële verhalen. In mijn vrije tijd maak ik zelf mijn eigen muziek en geniet ik van tijd besteden met vrienden en familie. In de toekomst zou ik graag een muziek journalist willen worden tenzij leven een ander plan voor me heeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.