Gemixte gevoelens over vuurwerkverbod

Gemixte gevoelens over vuurwerkverbod

Utrecht – Er zijn veel meningsverschillen over het vuurwerkverbod binnen de regio Utrecht Zuid. Veel ouderen zijn het hier wel mee eens, terwijl de jongeren hier met een hele andere blik naar kijken.

Het is een stralende winterse dag en de straten van Utrecht Zuid worden verlicht door het warme zonlicht wat door de bomen schemert. Koud is het niet voor de tijd van het jaar, maar dit valt niet te merken aan de manier waarop mensen zich kleden. Het lijkt erop dat mensen, ondanks het milde herfsttemperatuurtje, in de winter -en kerststemming willen blijven. In gevoerde warme winterjassen en met wollen sjaals tot over de oren wandelen voorbijgangers over straat.  De inleiding van het nieuwe jaar nadert, al gaat het er dit jaar behoorlijk anders uitzien, of beter gezegd, anders klinken.

Jongeren

‘Wij willen gewoon vuurwerk afsteken’ maakt de zestienjarige Casper van den Hoven duidelijk terwijl hij met vier leegtijdsgenootjes het stereotype schetst van een duidelijk groepje opstandige middelbare scholieren. Ze zijn het niet eens met het besluit van de regering om een verbod te leggen op vuurwerk. Een vriend van Casper, Lars Wijnholt komt van achteren iets naar voren geschuifeld en schudt teleurgesteld zijn hoofd: ‘Behoorlijke beuker is het.’ Of ze zich gaan houden aan de maatregel bleef onduidelijk, al was hier en daar wel een grijns op het gezicht te bekennen. ‘Daar doe ik tactisch geen uitspraken over’ besluit Lars Wijnholt na enig moment getwijfeld te hebben. Ook vermelden de jongens dat ze zeker niet de enige zijn die er zo over denken. ‘Waarschijnlijk gaat er alsnog super veel vuurwerk afgestoken worden. Vooral jongeren doen het toch wel.’

Intratuin

Bij binnenkomst ruik je gelijk de geur van tuinier gerij gemixt met een hint van dierenvoer. Het is ochtend, maar al redelijk wat mensen wurmen zichzelf door de overvloed aan producten opzoek naar dat ene item wat op hun lijstje staat. De een wordt vergezeld door een partner, de ander door een volgegooid winkelkarretje waar nog net geen spullen over de rand vallen. Wat gelijk opvalt, is dat ondanks het vuurwerkverbod dit jaar, het aanbod aan knalmateriaal vooraan de winkel te vinden is. ‘Ik vind het wel raar dat ze dit nog steeds verkopen, ook omdat hier kinderen rondlopen die daardoor sneller in de verleiding raken toch wel vuurwerk in te slaan’ aldus klant Marion Wagenvoort. Zij het is het wel eens met het verbod. ‘Ik steek sowieso nooit vuurwerk af, alleen van die sterretjes’ zegt ze met een vriendelijke ondertoon in haar stem. Ze vermeldt dat ze nog nooit vuurwerk heeft gekocht en ze zeker ook niet van plan is hiermee te beginnen.

Overlast en gevaar

Er is ondanks het verbod een hoop overlast. Het AD/ Utrechts Nieuwsblad meldt dat het sinds oktober alweer regent van de meldingen bij de gemeente en politie over zwaar geknal en illegaal vuurwerk. Vorig jaar lag het aantal overlastmeldingen in Utrecht rond de 6500. De grootste groep overlastzaaiers zijn minderjarige jongens. De politie is al volop op jacht naar vuurwerkhandelaren en proberen de boel onder controle te houden. Wat de druk opvoert is de hoeveelheid aan illegaal vuurwerk dat wordt afgestoken. Dit zorgt niet alleen voor veel overlast, maar kan ook zorgen voor levensgevaarlijke situaties. ‘Hoe eerder we dit kunnen bestrijden hoe beter, want je wilt gewoon niet dat dit spul afgaat’ vertelt woordvoerder Remco van Straaten van de politie Midden- Nederland in een artikel van het AD/ Utrechts Nieuwsblad.

Vorig jaar

Het verbod op geknal was ook vorig jaar ingevoerd, met veiligheid van burgers en een hoop op de afname van ziekenhuisopnames als voornaamste redenen. Een artikel uit de Volkskrant vermeldde dat de nacht van 31 december op 1 januari is namelijk voor de zorg een van de drukste nachten van het jaar. Ook schreef de krant dat het verbod van vorig jaar een succes was: slechts 400 mensen een vuurwerkletsel opliepen. Dit was 70 procent minder dan het aantal in 2019. Deze jaarwisseling dus dezelfde regels met hoop op soortgelijke resultaten.

Hieronder een reportage van Madelief Bakker:

https://soundcloud.com/madelief-bakker-346961425/audio-vuurwerkverbod-mixdown?si=907c5765bf1e46578caed776abb1db3d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Cato Arends

Cato Arends is een upcoming journalist die bezig is haar kwaliteiten binnen dit vakgebied te ontdekken. Ze heeft een passie voor audio en video wat ze hoopt in de loop der jaren beter te ontwikkelen. Verder is ze een enthousiaste en nieuwsgierige meid waarvan je zeker weten veel leuke items kan verwachten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *