Utrechtse jongeren balen van vuurwerkverbod

Utrechtse jongeren balen van vuurwerkverbod

Utrecht – Het hernieuwde verbod op de verkoop van vuurwerk, kopen en afsteken is dit jaar voor het tweede jaar op rij verboden. Voor veel jongeren in Utrecht Zuid is dit een enorme teleurstelling, maar toch zien sommigen ook wel de mate van veiligheid erachter.

Het is midden December en je hoort hier en daar in de wijken van Utrecht Zuid al behoorlijk wat knallen; vuurwerk. Ondanks dat het behoorlijk koud is buiten, zien we nog wel een aantal groepjes jongeren geheimzinnig op de hoek van enkele straten staan. Vervolgens hoor je een knal en daarna rennen ze met zijn allen keihard weg.

Dit jaar is er net als vorig jaar besloten dat er tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 alleen categorie F1 vuurwerk afgestoken mag gaan worden. Dit zijn kleinere vuurwerken zoals sterretjes en knalerwten. Hiermee wil de regering bereiken dat er minder onnodige druk op de zorg en handhaving komt en er minder overlast is van het vuurwerk.

Ondanks het vuurwerkverbod, merken bewoners in de wijken van Utrecht Zuid toch al behoorlijke overlast. Nu er nog maar weinig vuurwerk legaal te kopen is, en veel vuurwerkliefhebbers het klasse 1 vuurwerk niet ‘heftig’ genoeg vinden, stapt men al sneller over op illegaal- en zwaarder vuurwerk. Dit doen ze met de gedachte dat het toch al illegaal is en waarom zou je dan niet gelijk een paar klassen hoger zitten? Daar gaat het dit jaar dus flink mis.

Veel kinderen van soms al onder de 12 en voornamelijk oudere kinderen steken ieder jaar onveilig vuurwerk af op onveilige- en openbare plekken. Ze zijn rond deze tijd vaak niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor andere mensen en dieren. De welbekende methodes om grote knallen te krijgen zoals het gooien van vuurwerk in vuilniscontainers, riolen en brievenbussen zie je vaak voorbijkomen. Ook dit jaar is dat weer van start gegaan en spreken Utrechtse jongeren af om van de rustige schoolpleinen een waar slagveld te maken.

Op de middelbare school UniC in de Utrechtse subwijk Transwijk waren de meningen en plannen uiteenlopend over het afsteken van illegaal vuurwerk en het hernieuwde vuurwerkverbod. We kijken rond en zien een groepje jongens zitten tussen de 13 en 15. Vertellend waar we mee bezig zijn, zie ik al twee jongens grijnzen naar elkaar met een blik die zegt dat ze zich kunnen vinden in deze regels. Een scholier van 14 vertelde dat hij het afsteken van vuurwerk leuk vond, zolang het maar wel legaal en veilig is. Toen we vroegen om zijn mening over het hernieuwde vuurwerkverbod, liet hij wel merken dat hij het jammer vond. ‘Ik vind het jammer aangezien je maar één keer per jaar wat leuks kan doen met vuurwerk en het nu dus ineens niet meer mag vind ik wel zonde. Nu zijn mensen meer geneigd om aan vuurwerk te komen op een illegale wijze’.  Zijn klasgenoot van 13 vertelde dat hij hoopte om dit jaar alsnog vuurwerk af te kunnen steken. Op de opmerking daarop dat het dit jaar verboden is, toonde hij weinig emotie ‘Er zijn wel meer dingen verboden’.

Over de auteur

Sem Janssen

Sem Janssen is een studente van 18 jaar aan de Hogeschool Utrecht journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *