‘Er zit veel ontwerptalent in Bangladesh’

Maarten Roelofs, oprichter van Planet Nine Group, vertelt hoe het is om een van de grootste digitale productiestudio’s van Nederland te hebben, waarvan het overgrote deel aan de andere kant van de wereld zit, in Dhaka, Bangladesh. Zijn doel: in Bangladesh creatief werk maken van Europese kwaliteit.

Internet-ondernemer Maarten Roelofs heeft zich een opmerkelijk doel gesteld: in Bangladesh creatief werk laten maken dat zich kan meten met het beste werk dat in Europa wordt gemaakt. Zijn bedrijf, Planet Nine Group, is daarmee hard op weg. ‘Er zit veel talent in Bangladesh’, zegt Roelofs die samenwerkt met de Bengalese overheid om het land een voorloper te maken op creatief gebied in Azië.

Planet Nine Group ontwikkelt nu nog voornamelijk in opdracht van Nederlandse bureaus concepten en complete campagnes, onder meer voor klanten als de Persgroep, RTL en supermarkt Dirk. Met een kleine designstudio in Nederland en een grotere vestiging in Dhaka, waar bij elkaar 25 mensen werken, werkt het bedrijf aan zo’n 80 campagnes per maand. Recent werd het duizendste project afgeleverd. Snelheid, expertise en kostenvoordeel zijn vooralsnog de belangrijkste verkoopargumenten.

Hoe is Planet Nine Group ontstaan?
Maarten Roelofs: ‘Planet Nine Group is ontstaan uit een samenvoeging van drie ondernemingen waarvan Diva World Wide het bekendst was. De hele samenwerking is begin dit jaar doorgevoerd. Ik huur al zo’n tien jaar over de hele wereld mensen in voor onlineontwikkeling. Daar zat ook iemand bij uit Bangladesh, met wie ik heel veel heb samengewerkt en die ik op een gegeven moment heb geholpen om een masterstudie in Europa te volgen. Via hem kwam ik in contact met veel jonge en enthousiaste mensen. Zo is het idee ontstaan een hoogwaardig creatief bedrijf op te richten. De voorkant van dit bedrijf zou in Europa zitten, met goede projectmanagers en vormgevers. Maar het grootste deel van het bedrijf, de backoffice zou in Azië komen. Nu, na een periode van drieënhalf jaar staan wij behoorlijk op de rails. Ik vlieg elke zes weken naar Bangladesh om de creatieve productie aan te zetten.

Roelofs’ activiteiten in Bangladesh kwamen ook onder de aandacht van de Bengaalse overheid. Op zeker moment werd hij daarom ontboden door Zunaid Ahmed Palak, de jonge minister van Informatie en Communicatie Technologie. Die vroeg Roelofs hem te helpen van Bangladesh een voorloper te maken in Azië op het gebied van ICT en creatief werk.

Wat zijn de voordelen van werken in Bangladesh?
‘Het grote voordeel van Bangladesh, ondanks het negatieve imago dat het land heeft, is dat er daar een enorme hoeveelheid aan software-en vormgevingstalent zit. Het niveau ligt er heel hoog, maar dit moet toegesneden worden naar de Europese cultuur. Doordat wij dat hebben bewerkstelligd, zijn wij nu een van de grootste digitale productiestudio’s in Nederland. We zijn nu al een aantal jaren actief, wat een structuur heeft opgeleverd, waarmee wij nu enorm veel kunnen aanbieden. Dit resulteert in Bangladesh ook in enorm veel sollicitanten, want bij elke vacature die ik uitzet krijg ik zo’n 250 reacties.’

Wat is het voordeel voor Nederlandse bedrijven om met jullie samen te werken?
‘Toegang tot veel meer kennis en capaciteit. Op dit moment doen wij een dynamische Europese campagne voor het Duitse Urban Sports Club, waarvoor duizend afbeeldingen vrijstaand moeten worden gemaakt. Dat is geen enkel punt voor ons, want ik zet er dan drie mensen op die dit zo voor elkaar krijgen. Wat wij terugkrijgen van onze klanten, is dat onze technische capaciteit het mogelijk maakt meer tijd aan campagnes te kunnen besteden.’

En wat krijgen de Bangalen hieruit?
‘Ik heb net de derde medewerker naar een Europese masterstudie gestuurd. Het doel is om uiteindelijk ook in Bangladesh creatieve conceptontwikkeling te realiseren die het Europese niveau haalt. Daarnaast betalen wij bijna twee keer zo veel als het gemiddelde salaris in Bangladesh. We hebben ook een hele diverse en vrouwvriendelijke bedrijfscultuur opgebouwd. Dat is in de regio daar vrij uniek. Alle vrouwen voelen zich bij ons veilig. Ook hebben wij alle religies bij ons werken, van atheïsten tot moslims en van christenen tot boeddhisten. Er zijn alleen nog geen homoseksuelen werkzaam bij ons, maar dat is wat mij betreft een kwestie van tijd’

Dit interview is ook gepubliceerd op creativeholland.com