“Ik kan zeggen dat ik klassen heb en ik kan zeggen dat ik Klasse heb, want ik zag mijn hele klas overgaan. Weinig onvoldoendes dat is facking vet”, zo begint Dylan van Brummen, oftewel de Meestervlogger, zijn single ‘Klasse’. Dylan maakt vlogs voor zijn YouTube kanaal en schrijft raps over het leven als docent. Maar ook blijft hij fulltime docent economie een vakschool in Amsterdam.
Zo’n 2 jaar geleden zette Dylan van Brummen zijn eerste vlog online op YouTube. Dit was het begin van een nieuw onderdeel in zijn carrière als docent. Hij ging vaker vloggen en maakte ook raps. Nu heeft hij twee duizend abonnees en zes duizend volgers op Instagram. Zijn single ‘Klasse’ ging viraal en werd onder andere besproken in het Jeugdjournaal, FunX en 3FM.
“De school reageerde eerst niet heel enthousiast op mijn idee om te gaan vloggen en rappen. De leidinggevende waren in eerste instantie een beetje bang dat het mijn professionaliteit zou beïnvloeden, dus dat leerlingen misschien niet naar mij zouden luisteren. Rap heeft ook een bepaalde straatcultuur en dat wilde zij het liefst buiten de school houden. Alleen ik ging toch maar rappen en met de video’s waren ze een beetje huiverig. Met de nieuwe privacywet is het ook allemaal erg lastig met de vlogs online zetten. Maar in goed overleg heb ik met school besloten dat de vlogs online gezet konden worden. Achteraf zijn ze er wel blij mee geweest.”
“De autoritaire functie van het docentschap verlies ik niet, maar soms merk ik dat de leerlingen het lastig vinden om te weten wanneer ik de ‘Meestervlogger’ ben en wanneer van Brummen ben. Daarom wil ik aan hun laten zien dat als je het lokaal inloopt ben ik meneer van Brummen. Buiten de lessen om mogen ze mij ‘Meestervlogger’ noemen. Dan mogen ze een geintje en een lolletje maken, maar in de les wordt er gewoon geleerd. Dus ook de leerling(en) die de vlogs en/of de muziek niet leuk vindt moeten alsnog evenveel van mij leren als de leerling(en) die dit wel leuk vinden. Binnen mijn klaslokaal is het hard werken met voldoende uitleg en aan de slag.”
“Ik was zelf een erg lastige leerling vroeger. Ook heb ik nooit docenten gehad die mij het gevoel gaven van ‘jij mag er zijn’. Ik was redelijk druk maar was wel altijd aanwezig. Er zijn maar een paar docenten geweest die mij echt erkenning hebben gegeven. Zij waren buiten school ook heel relax tegen mij en toch in het lokaal heel streng. Dus daar heb ik alles ook van geleerd. Dit was ook de reden voor mij om docent te worden. Ik wilde jongeren toch het gevoel geven dat ze er mogen zijn.”
Meesters op kamp
“Dit is eigenlijk een geheim project waar ik niet te veel over kan vertellen. Het enige wat ik kan vertellen is dat het in samenwerking is met meester Aghzanay, meester Jasin en meester Emin. We hebben met zijn drieën een heel leuk project neergezet, en wat het allemaal mag worden is nog een geheim, omdat er nog niks vaststaat. Het gaat vooral over dat wij op kamp gaan. Hoe en wat alles gaat vertel ik je graag, maar dat kan pas zodra wij meer zekerheid hebben. ‘Be on the kijk uit’.”